A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Erste: 9,47 milliárd forint adózás előtti eredmény az első negyedévben

Az Erste Bank Hungary adózás előtti eredménye közel 15 százalékkal 9,47 milliárd forintra nőtt az első három hónapban a tavalyi első negyedévihez képest - mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.
Jelezte: az Erste Bank vártnál gyorsabb mérlegfőösszeg növekedésére tekintettel a tulajdonosok az előző évinél kisebb mértékű, 20 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek a 2018. évi üzleti teljesítmény után, hogy így erősítsék a bank tőkehelyzetét.

A bank hitelezési aktivitását jól mutatja, hogy az ügyfélhitelek állománya egy év alatt több mint 16 százalékkal 1321,82 milliárd forintra bővült. Az ügyfélbetétek állománya egy év alatt 2019 első negyedév végére 11 százalékkal 1879,71 milliárd forintra emelkedett. 

Jelasity Radován elmondta: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - a befektetések és betétek összege - 12 százalékkal 2700 milliárd forint fölé nőtt az első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

A bank elnök-vezérigazgatója közölte: az idei első három hónapban az Erste működési bevételei - a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint készített kimutatás alapján - több mint 9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elért szintet. A bank működési eredménye 11 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a működési nyereség az idei első negyedév végén 16,32 milliárd forintot tett ki.

Jelasity Radován elmondta: a pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az első három hónap végére 53,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 54,6 százalékról.

Hozzátette: a hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 9,2 százalékra nőtt, míg 2018 első negyedévében 8,6 százalék volt. 

Jelasity Radován szerint a bank az idén is a piaci átlagnál gyorsabban növekedhet, amit a költséghatékony működése és kiegyensúlyozott tőkehelyzete is alátámaszt.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese kifejtette: a lakossági hitelezésben az új kihelyezések összege 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a hitelállomány 9 százalékkal bővült éves összevetésben. A jelzáloghitelek esetében a bank várakozása szerint a bankpiacon idén átlagosan 10 százalékos kihelyezés-növekedésre lehet számítani, míg az Erste ezt meghaladó bővülést tervez a lakáshitelezésben.

Elmondta: a fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés 36 százalékkal bővült a tavalyi első negyedévihez képest, míg ezen belül a személyi kölcsönöknél az új hitelek összege 46 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Harmati László hozzátette, hogy kiugró eredményt ért el az Erste Bank mikro vállalati üzletága, az új kihelyezések 43 százalékkal bővültek.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetőjének ismertette: az elmúlt év azonos időszakához képest a vállalati teljesítő hitelállomány 26 százalékkal bővült és elérte a 610 milliárd forintot. 

Közölte:a vállalati hitelezés gyors bővülése mellett az állomány továbbra is rendkívül egészséges, az npl-ráta nem éri el az 1 százalékot sem. A nagyvállalatok esetében a hitelállomány 15 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 51 százalékkal ugrottak meg az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a hitelállomány 32 százalékkal bővült. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene csaknem a duplája volt az egy évvel korábbi azonos időszak teljesítményének, 90 százalékos növekedést mutatott - fejtette ki.

Szabados Richárd jelezte: a vállalati üzletágban a hitelállományt 2019 végére 690 milliárd forintra szeretnék növelni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések