Hirdessen itt

Egy keletnémet énekes-dalszerző bányászról szóló életrajzi film kapta a legtöbb elismerést a Német Filmdíjak átadásán

Egy keletnémet énekes-dalszerző kotrógépkezelőről szóló életrajzi film, a Gundermann kapta a legjobb film díját és további öt trófeát a Német Filmdíjak átadásán, a Lola-gálán péntek este Berlinben.
Andreas Dresens munkája elnyerte a legjobb rendezésért, a legjobb forgatókönyvért, a legjobb jelmeztervezésért és a legjobb díszletért járó Lolát, a címszereplő Gerhard Gundermannt alakító Alexander Scheer pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést.

Gerhard Gundermann rövid és intenzív életet élt, munkaidőben a lengyel határ térségében fekvő Lausitz bányavidéken barnakőszenet termelt külszíni fejtéssel, egy hatalmas kotrógép kezelőjeként, szabadidejében dalokat írt és adott elő az életről és az NDK ellentmondásos rendszeréről. Ő maga is ellentmondásos személyiség volt, például meggyőződéses szocialista, akit kritikus hozzáállása miatt kizártak az állampártból, és több évig az állambiztonsági minisztérium (Stasi) úgynevezett nem hivatalos munkatársaként - besúgóként - jelentéseket írt zenekara tagjairól, miközben róla is készültek jelentések.

Az énekes-dalszerző bányász Németország újraegyesítése után sem változott meg, rajongói megbocsátották Stasi-múltját, befutott zenész lett, mégis megtartotta kotrógépkezelői állását. A nappal munkás, este művész Gundermann 43 éves korában, 1998-ban halt meg, szívrohamban, amelyet valószínűleg a túlhajszoltság idézett elő. 

Az életéről készített film, a film zenéjét tartalmazó album és a film bemutatójára kiadott Gundermann-kötet egyaránt sikeres. A film már a tavaly augusztus 23-i bemutató utáni nyolcadik napon elérte a 100 ezres nézőszámot, az album a 35. helyig jutott az országos lemezeladási listán, a kötet a harmadik kiadásnál tart és felkerült a Der Spiegel című hírmagazin bestseller-listájára, amelyet a leghitelesebb rangsorként tartanak számon a német nyilvánosságban. 

A film diadalmenete a Lola-díj átadó gáláján is folytatódott, az alkotás tíz jelölésből váltott hatot díjra, ami komoly anyagi elismerést is jelent, mert a díjakkal jelentős pénzjutalom jár. A legjobb filmért kapott szobor mellé 500 ezer euró (162 millió forint), a többi díjért egyenként 10 ezer euró.

A Gundermann mellett a Styx című dráma volt a legsikeresebb. A film egy német orvosnőről szól, aki egyedül vitorlázik a Földközi-tengeren. Gibraltárnál egy viharban a hajója közelébe sodródik egy működésképtelen, süllyedő halászbárka, amelyen több tucat embert zsúfoltak össze. Az alkotást négy Lolával díjazták. 

A Német Filmdíj a legjelentősebb német filmes elismerés és a legnagyobb pénzjutalommal járó német kulturális díj. Az 1951-ben alapított Lolát 16 fő kategóriában osztják ki, az összesített pénzjutalom 2,955 millió euró, amelyet a szövetségi kormány biztosít. A díjak odaítéléséről a szakma vezető szervezete, a mintegy 2000 tagot összefogó Német Filmakadémia dönt.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések