Hirdessen itt

Bennett-kenguru, lámacsikó, indiai antilop és gyűrűsfarkú maki is született a Kecskeméti Vadaskertben

Bennett-kenguru, indiai antilop, hófehér lámacsikó és gyűrűsfarkúmaki-ikerpár is született az elmúlt hetekben a Kecskeméti Vadaskertben - közölte Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes az MTI-vel.
A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) Tasmaniában és Ausztráliában őshonos, közepes testű kengurufajta. Három felnőtt - két nőstény és egy hím - mellett a kis kölyök a negyedik Bennett-kenguru a Kecskeméti Vadaskertben, ahol 15 éve tartják már ezt a fajt. A kis jövevény nemét egyelőre nem lehet megállapítani, mert még sok időt tölt anyja erszényében, bár egyre gyakrabban kimerészkedik. 

Az indiai antilopoknál (Antilope cervicapra) is született kisborjú, ami különösen örvendetes, hiszen állományuk száma országosan is jelentősen lecsökkent - mondta Zomboryné Polyák Irén, hozzátéve, hogy az állatkertekben leggyakrabban tartott, Dél-Ázsiában őshonos antilopok magas stresszérzékenységük miatt sűrűn szenvednek sérülést, kockázatos a szállításuk, ezért nagyon nehéz a tartásuk. A Fővárosi Növény- és Állatkertből érkezett két fiatal nősténnyel azonban úgy tűnik sikerül megfordítani ezt a tendenciát, hiszen már tavaly is született egészséges antilopborjú Kecskeméten, és még idén újabb ellés várható.

Zomboryné Polyák Irén kiemelte: nincs három hete, hogy az állatgondozók etetés közben egészséges, hófehér lámacsikóra (Lama glama) figyeltek fel. A ritka színváltozatú csikó fél órán belül lábra állt, egy órával később pedig már vígan szökdécselt a kifutóban, miközben a hattagú lámacsapat féltve követte. A kis kanca színe miatt a Vattacukor nevet kapta, de nem albínó, a fehér szőrzet természetes a lámák között - jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

A kizárólag Madagaszkár szigetén előforduló gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) természetes közegükben matriarchális elven szerveződő csoportokban élnek. A Kecskeméti Vadaskertben már évek óta csak az alfanősténynek születnek utódai, de neki minden évben - mondta Zomboryné Polyák Irén, hozzátéve, hogy a kis ikerkatták nemét még nem lehet tudni, anyjuk ugyanis óvja minden mozdulatukat, folyton magán hordozva mindkettőt. 

Az Afrika-szerte elterjedt kameruni törpekecskék (Capra hircus hircus) családjában tizennégy gida született már idén, és a dél-amerikai nandu (Rhea americana) futómadaraknál is várják csibék születését. A tojók tojásait a kakas csőrével hengergeti egy helyre, majd három-négy héten át őrzi, óvja a fészket, miközben költi a tojásokat. Tavaly a hat fiókából végül kettő lett életképes.

Az idei fejlesztésekről szólva az igazgatóhelyettes elmondta: a közelmúltban érkezett amerikai csíkos bűzösborz párnak már elkészült a kifutója, így átköltöztették hozzájuk a mosómedvéket. Az Afrika-panoráma átalakítási munkálatait követően zebrapárt fogadnának, majd a Kárpát-medence régióban a nőstény dámszarvasnak és a később érkező bikának, illetve a muflonoknak építenek egy kifutókomplexumot. A gyerekeknek pedig egy teljesen új játszóteret alakítanak ki a régi helyén - mondta Zomboryné Polyák Irén.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések