A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bántalmazták, fogva tartották, hogy prostituáltként dolgoztassák

Az ügyben első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék napokban meghozott, nem jogerős ítéletében 7 év 4 hónap fegyházra ítélte annak a három fős csoportnak az egyik tagját, akik két évvel ezelőtt Szolnokon megvertek, bezártak és fogva tartottak egy nőt azért, hogy később Németországban prostituáltként dolgoztassák.
A nőnek végül sikerült megszöknie. A most elítélt férfi két társa jogerősen 2 év, illetőleg 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönt kapott – tájékoztatta hírportálunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.

A történet két évvel ezelőtt, 2017. április 10-én délután a szolnoki Gólya Parkban kezdődött. Az ittas állapotban lévő hölggyel ekkor és itt ismerkedett meg a vádlott, aki a sértettet meghívta a lakásába, ahova a nő önszántából ment vele. Itt találkozott a férfi két társával: a férfi unokahúgával és annak élettársával.

Éppen az egyikük születésnapját ünnepelték, amibe új ismerősként a hölgy is bekapcsolódott, és végül annyira lerészegedett, hogy a házban aludt. A másnap és a harmadnap szintén közös italozással telt, április 13-án este azonban már haza akart menni. Kiment a házból, és elindult az utcán. Alig ötven métert sikerült azonban megtennie, mert a vádlott utolérte.

Megragadta a karját, és visszarángatta a házba. Kiabált vele. Azt mondta, nem mehet el, és többször belerúgott. Ezt látva a társai is ütni kezdték. A nő egy vágódeszkával, a másik férfi egy felmosónyéllel bántalmazta, és mindketten rugdosták.

Ezután mindig zárták a kertkaput, és folyamatosan figyelték a sértettet, akinek nem engedték, hogy elhagyja a házat, nem törődve azzal, hogy összességében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlottnak és unokahúgának időközben agyafúrt ötlete támadt. Elhatározták, hogy a „foglyukat” Németországba viszik, ahol prostituáltként fog nekik dolgozni. A nő ezért elkezdte megszervezni a kiutazást, amihez a sértett okmányai is kellettek, ezért a nevében telefonon „szakított” a nő élettársával, majd a vádlott másik társával elhozták a nő ruháit és iratait a gyanútlan férfitól.

A nőről fényképeket készítettek a külföldi munkához, de ezeken jól látszottak a korábbi bántalmazások okozta sérülések, amin felháborodott a vádlott külföldi kapcsolata, és kérdőre vonta a férfit azért, amit tettek. A németországi ismerős emellett túl magas részesedést mondott, amibe a vádlott nem ment bele, így az utazás elmaradt.

A sértettnek végül tizenegy nappal azután, hogy először belépett a házba, április 21-én reggel sikerült megszöknie. Hazament, majd másnap reggel feljelentést tett a rendőrségen.

Az ügyben 2018. január 16-án emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség.

A Szolnoki Törvényszék 2018. október 8-án – az új büntetőeljárási törvény alapján – előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlott két büntetlen előéletű társa a bűnösségét a váddal egyezően beismerte, lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról és elfogadták az ügyész által felajánlott büntetést, így a vonatkozásukban már tavaly októberben jogerős ítélet született.

A nőt társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértése, szintén társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntette és emberkereskedelem előkészületének vétsége miatt 2 év – végrehajtásában 4 évre – felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság.

Az élettársával szemben pedig társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének és súlyos testi sértés bűntette, valamint garázdaság vétsége miatt 1 év 8 hónap – végrehajtásában 4 évre – felfüggesztett börtönt szabott ki.

A többszörös visszaeső vádlott, a történtek egyik központi szereplője azonban tagadta a bűnösségét, nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és nem fogadta el az ügyész által felajánlott 3 év 8 hónapos szabadságvesztést. Az ő vonatkozásában ezért a bíróság tárgyalást tartott és részletes bizonyítási eljárást folytatott le.

Nem biztos, hogy a vádlott jó döntést hozott. A 2018. december 6-án és 11-én, 2019. február 11-én, május 6-án és 16-án megtartott bírósági tárgyalásokon ugyanis olyan további körülményekre derült fény, ami miatt a törvényszék lényegesen súlyosabbnak minősítette a vádlott tettét, és az ügyész által eredetileg felajánlott szabadságvesztés csaknem kétszeresét szabta ki vele szemben.

A 2019. május 16-án meghozott elsőfokú ítéletben a vádlottat társtettesként, aljas indokból vagy célból, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette, társtettesként elkövetett súlyos testi sértés, és szintén társtettesként elkövetett emberkereskedelem előkészületének vétsége miatt 7 év 4 hónap fegyházra ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette a döntését, a vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések