A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bajnokok Sorozata - Sztárúszók csatája a Duna Arénában

A hétvégén huszonhárom ország 68 úszója - köztük tíz magyar - versenyez a Bajnokok Sorozata Duna Arénában sorra kerülő második állomásán.
Julio C. Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnöke az eseményt felvezető pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy visszatérhettek Budapestre, a 2017-es vb-nek, minden idők egyik legjobb világbajnokságának helyszínére. 

"Az első állomás után büszkén mondhatjuk, hogy sikeres eseményről beszélhetünk. Ennek a versenynek a célja, hogy egy új módját találjuk meg annak, miképpen szolgáljuk ki az úszás szerelmeseit" - nyilatkozta a sportvezető, aki a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is külön köszönetet mondott.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója megjegyezte, meg akarják mutatni a világnak, hogy "ez nemcsak úszás a medencében, hanem valami olyasmi, ami a szurkolók és a nézők számára is rendkívül vonzó dolog, egyúttal növeli a sportolók marketingértékét".

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a sportág szerelmesei a hétvégén újra ünnepelhetnek.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka szerint ezzel az új formátumú versennyel az úszósport elindult előre, ezért nagyon izgatott, hogy a változásnak a részese lehet. Hozzátette, nagyon jól mentek a héten az edzései, ugyanakkor nem eredményekben, hanem szoros csatákban gondolkodik.

A pillangóspecialista, ugyancsak olimpiai bajnok Chad Le Clos kijelentette, Budapestet szinte a második otthonának tekinti, a Duna Aréna pedig egyike a világ legjobb és leggyorsabb medencéinek.

A dél-afrikai klasszis összecsap majd a világranglista-vezető Milák Kristóffal. A 19 éves magyar úszó elmondta, "elitedzésnek" fogja fel a viadalt, hiszen Chad Le Clos és Cseh László társaságában versenyezni óriási kihívást jelent számára. Hozzátette, az edzője, Selmeci Attila sokszor visszafogja őt, ugyanakkor előfordult, hogy pont ilyenkor "robbantott valami nagyot". Ahogyan az MTI érdeklődésére megjegyezte, nagyon várja már a versenyt, hiszen pályafutása során még egyszer sem került szembe a dél-afrikaival. Hozzátette, neki is az a szokása, hogy verseny közben jobbra-balra nézelődik, merre járnak az ellenfelek, most azonban egyelőre nem tudja, hogy ezt a taktikát válassza-e a rutinos Le Clos-val szemben, vagy csak "lehajtott fejjel" menjen előre.

Öt döntőbe kapott meghívást a svéd Sarah Sjöström, aki élete legjobb versenyét éppen a Duna Arénában úszta: a 2017-es világbajnokságon három aranyat nyert és megdöntött két világcsúcsot. Megjegyezte, ugyan a felkészülés közepén jár, de szeretne minél jobb időket úszni.

Az ausztrál Emily Seebohm elmondása szerint a leginkább azt várja, hogy összecsapjon Hosszú Katinkával. Ők ketten a 2017-es vb döntőjében 200 méter háton vívtak nagy csatát, és akkor az ausztrál győzött.

A 39 éves brazil Nicholas Santos tavaly a rövidpályás világkupa-sorozat budapesti állomásán világcsúccsal nyert 50 méter pillangón, így neki is remek emlékei vannak a Duna Arénáról.

A 3,9 millió dollár összdíjazású elitsorozatban egy számban csak négyen versenyeznek egymással, a FINA a legjobbakat, többek között olimpiai bajnokokat, világbajnokokat, ranglistavezetőket hív meg. A számok győztesei 10 ezer dollárt kapnak, a második helyezettek 8000, a harmadikok 6000, a negyedikek 5000 dollárt vihetnek haza, míg egy esetleges világcsúcs további 20 ezer dollárt ér.

A sorozat három állomásból áll. Április végén a kínai Kuangcsou városában rajtolt, majd Budapest után május 31-én és június 1-jén az egyesült államokbeli Indianapolis következik.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések