A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az MNB 50 milliárd osztalékot fizet a költségvetésbe

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi 47,8 milliárd forint nyereséggel kiegészített eredménytartalékából 50 milliárd forintot fizet osztalékként a központi költségvetésbe.
Az MNB hétfői közleménye a monetáris politika fordulatának tulajdonítja, hogy 2016-ban befizetett 50 milliárd forint után ismét el tudtak különíteni osztalékot, 2013 óta pedig minden évet nyereséggel zártak. 

Az igazgatóság úgy véli, hogy az eredménytartalék fedezetet jelent az esetleges kockázatokra, és hosszabb távon is biztosítja, hogy a költségvetésnek ne keletkezzen térítési kötelezettsége a jegybankkal szemben.

Kiemelték a tavalyi nyereséget 16,4 milliárd forinttal meghaladó, 27,1 milliárd forintos nettó kamat- és kamatjellegű eredményt is, ami a jegybank szerint az önfinanszírozási programhoz kapcsolódó mérlegtételeknek, a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelés kedvező hatásának köszönhető. 

Az MNB döntései nem csupán a saját eredményére, hanem a magyar gazdaság egészére is kedvező hatást gyakoroltak - olvasható a közleményben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések