Hirdessen itt

Az elmúlt évek legsúlyosabb büntetését szabták ki Hongkongban tobzoskapáncél csempészéséért

Az elmúlt öt év legsúlyosabb büntetését szabták ki Hongkongban egy tobzoskapáncél csempészése miatt elítélt kínai férfira, aki húsz hónapig tartó börtönbüntetést kapott hétfőn - írja a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap.
A 44 éves férfi poggyászába rejtve 48 kilogramm alufóliába csomagolt tobzoskapikkelyt - melynek becsült összértéke mintegy 189 ezer hongkongi dollár (közel 7 millió forint) - próbált Kongóból Hongkongon át Makaóba csempészni tavaly novemberben, amikor a hongkongi repülőgépen a hatóságok feltartóztatták. 

A súlyosan veszélyeztetett pikkelyest azonban a veszélyeztetett vadon élő állatok és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló Washingtoni egyezmény (CITES) alapján tavaly novemberben sorolták be a legmagasabb szinten védett állatfajok közé, ennek megfelelően pedig Hongkongban is szigorúbb szabályok vonatkoznak a védelmére. A helyi törvények szerint az állat illegális behozatalának bűntette akár 10 millió hongkongi dollár (közel 370 millió forint) pénzbírsággal és tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A SCMP szerint a mai ítélet az első, melyet a szigorított jogszabályok alapján szabtak ki Hongkongban, hasonló esetekben az elmúlt öt évben mindössze két hónapos börtönbüntetésre ítélték az elkövetőket. 

Hongkongban gyakoriak a hasonló ügyek, ugyanis a csempészek a városon keresztül próbálják Kínába juttatni a veszélyeztetett állat pikkelyeit, elsősorban Afrikából. 2014 és 2018 között a helyi hatóságok mintegy 53 tonna tobzoskapáncélt foglaltak le.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések