Hirdessen itt

Az Agrárminisztérium évek óta kiemelt figyelmet fordít a felelős állattartás népszerűsítésére

Az Agrárminisztérium évek óta kiemelt figyelmet fordít a felelős állattartás népszerűsítésére, számos programmal segíti elő az állattartói felelősséggel kapcsolatos szemléletformálást, emellett pénzügyi forrásokkal is segíti az állatok védelmét - fejtette ki Bognár Lajos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szombaton Budapesten, a negyedik alkalommal megszervezett Belvárosi Kutyafesztiválon.
Az egész napos családi programon a Vigyél Haza Alapítvány, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és Lipótváros önkormányzata hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra.

Bognár Lajos elmondta, 2013-ban a kóborkutya-populáció mederben tartásának és a nem kívánt szaporulatok megelőzésének érdekében programot indítottak a menhelyi kutyák ivartalanítására, a program most is tart és folytatni kívánják.

Ismertetése szerint az elmúlt években több száz elkóborolt kutya kerülhetett haza a Vigyél Haza Alapítvány ingyenes mikrochip-leolvasó hálózatának segítségével. A kutyabarát vendéglátóhelyek és önkéntes állatorvosok közreműködésével indított program országosra bővült, amelyhez a Nébih 55 chipleolvasó készüléket adott az alapítványnak.

Hozzátette, a kóbor ebek otthonra találását segíti a Fogadj Örökbe! kampány, amelyhez kapcsolódóan márciusban megjelent az új, a kutyák örökbefogadásához segítséget nyújtó ingyenes kiadvány.

Elkészült a Kutyakötelesség - Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz című kiadvány is, valamint a fiatal korosztálynak szóló a Harmóniában együtt című kiadvány, amely hasznos tippeket ad a kutyatámadások megelőzésére. A tájékoztató anyagok a Nébih honlapjáról is letölthetők.

Kiemelte: a menhelyek, ebrendészeti telepek felújítására és ivartalanításra ebben az évben 70 millió forint támogatást nyújtottak. Emellett a kóbor ebek számának csökkentése érdekében, reményei szerint, az idén még egy nagyobb ivartalanítási kampányt is elindítanak, amelyre 100 millió forint áll rendelkezésre.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma. A menhelyeken, ebrendészeti telepeken közel 20 ezer négylábú várja, hogy gazdára találjon.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint a kóbor ebek száma jelentősen csökkent 2013 óta, amikor bevezették a kutyák kötelező mikrochipes jelölését. Emellett az örökbeadott ebek száma is mintegy 80 százalékkal nőtt az elmúlt években - tette hozzá.

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója elmondta: a kutyafesztiválon idén is családi programokkal, szórakoztatva hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra, valamint az árva állatok örökbefogadására. A fesztiválon a mikrochip-regisztráció mellett például állatorvosi tanácsadással is várják az érdeklődőket.

Az esemény szervezője a Vigyél Haza Alapítvány tizenegy éve az Illatos úti gazdátlan és sérült kutyák életkörülményeinek, örökbefogadási esélyeinek javításáért dolgozik. Folyamatosan gyógyíttatják, gondozásukba veszik a sérülten bekerült állatokat, majd igyekeznek felelős gazdákhoz juttatni őket. Munkájuk során eddig több mint 1000 állatot segítettek gazdához.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések