Hirdessen itt

A tagállamok szakminiszterei támogatni kívánják az európai filmes koprodukciókat

Elő kell segíteni az európai audiovizuális, elsősorban filmes koprodukciók létrejöttét, részben azért, mert ezek is hozzájárulhatnak a közös értékek és a kulturális sokszínűség megerősítéséhez - szögezték le az uniós tagországok kultúráért is felelős szakminiszterei csütörtökön.
A miniszterek brüsszeli tanácsülésén elfogadott zárónyilatkozat szerint az ilyen koprodukciók elősegíthetik a közös kulturális térhez tartozás érzését, illetve erősíthetik az európai audiovizuális szektor versenyképességét.

Kiemelték: a közös produkciók lényegesen nagyobb közönséget érhetnek el, a partnerek mindegyike jól jár az együttműködéssel, a finanszírozás, a technológia és a szakértelem vonatkozásában is.

A dokumentumban felszólították az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy továbbra is nyújtsanak támogatást a koprodukciók létrejöttéhez, a nyelvileg vagy földrajzilag egymástól elkülönülő országok közötti együttműködés esetében is, valamint segítsék minél több emberhez eljuttatni ezeket a műveket.

Mint rámutattak, az audiovizuális alkotások tükrözik az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, és ezt az örökséget meg kell őrizni a következő generációk számára is.

Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi uniós biztos az ülést követően hangsúlyozta, hogy a koprodukciók sikeresebbek nemzetközileg, mintegy háromszor nagyobb közönséget érhetnek el.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések