Hirdessen itt

A palesztinok elutasítják az Egyesült Államok közel-keleti béketervének gazdasági részét

Palesztin vezetők elutasították hétfőn az Egyesült Államok közel-keleti béketervének előző nap Washingtonban megszellőztetett gazdasági részét. Izraeli politikusok egyelőre nem nyilatkoztak a javaslatról.
Rámalláhban egyértelmű elutasítás fogadta a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály lezárását célzó amerikai béketerv első nyilvánosságra hozott részét. Az amerikai békeközvetítők egy pontosan meg nem határozott, későbbi időpontra halasztották a politikai rendezés ügyeit, ehelyett konferenciát szerveznek Bahreinbe június végére a palesztin területeken kínálkozó befektetések és gazdasági fejlesztések támogatására.

Nem világos, hogy magukat a palesztinokat meghívják-e a "Fellendüléssel a békéért" nevű rendezvényre, de Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök kijelentette, hogy megszállás alatt nem vesznek részt a gazdasági béketervben. "A palesztin vezetés semmiképpen sem fogadja el az izraeli megszállás alatt élő palesztin állampolgárok életének javításában gondolkodó megoldást" - mondta a palesztin kormányfő a Háárec című újság holnapja szerint.

"Nem tartottak semmiféle egyeztetést a palesztin vezetéssel Rámalláhban a bahreini gazdasági konferenciáról" - tette hozzá Stajje, és hangsúlyozta, hogy már megkezdték a gazdasági elszakadást Izraeltől, amelynek első lépéseként befagyasztották a palesztinok izraeli gyógykezelését, valamint ösztönzik az önellátás elérése érdekében a helyi ipari és mezőgazdaság termelést.

Ahmad Madzsdalani palesztin szociálisügyi miniszter hétfőn reggel hevesen támadta Bahreint a konferencia megrendezéséért, s egyenesen azzal vádolta őket, hogy "kést döftek a palesztin nép hátába". Azt is kijelentette, hogy a palesztinok nem vesznek részt a bahreini megbeszéléseken.

Madzsalani Facebook-oldalán azt írta, hogy a gazdasági megoldás valójában a palesztinok nemzeti ügyének amerikai kivégzése, amelynek fő célja, hogy a palesztinok a megszállás árnyékában maradjanak a Gázai övezetben, és csak korlátozott autonómiát kapjanak Ciszjordániában.

A Facebookon a politikus azzal fenyegette meg a bahreini gazdasági - jóléti megbeszélésen részt vevő palesztinokat, hogy úgy fognak elbánni velük, mint ahogy a múltban a többi ellenséggel együttműködővel elbántak.

Nabil Abu Rudeine, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője azzal indokolta a palesztinok negatív véleményét, hogy az amerikai elképzelés figyelmen kívül hagyja a palesztin nép önálló államiságra vonatkozó politikai törekvéseit, és ezért eleve kudarcra van ítélve.

Hasonló álláspontra jutott a Jediót Ahronót című izraeli újság politikai elemzője, Orli Azuláj is a lap online változatában, a yneten. Szerinte az amerikai béketerv elkészítői úgy vélekednek, hogy pénzen mindent meg lehet vásárolni, de a palesztinok nem pénzt vagy új szennyvízrendszert, hanem saját határokkal körülvett országot szeretnének maguknak.

Az izraeli vezetők egyelőre nem nyilatkoztak a bahreini konferenciáról a helyi médiának, és az sem derült ki, hogy izraeli üzletemberek és politikusok mennyiben lennének részesei a júniusi megbeszéléseknek.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések