A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Hotel Békében tanácskozott a Világítástechnikai Társaság

A fény, a fényszennyezés, illetve a világítástechnika környezet- és egészségközpontú fejlesztése áll a középpontjában a fennállása 50. évfordulóját ünneplő Világítástechnikai Társaság kétnapos ankétjának a hajdúszoboszlói Hotel Békében. A vándorgyűlés másrészt a fény nemzetközi napjának (május 16.) jegyében zajlik, melyet a szervezet többekkel egyetemben kezdeményezett az UNESCO-nál.
A Világítástechnikai Társaság vándorgyűlésének két napja alatt 16 előadás keretében többek közt innovatív közvilágítási lámpatestről, a csillagos égbolt-parkok mérési eredményeiről, közvilágítási lámpatestek 10 éven átívelő felméréséről, s egy elhanyagolt témáról, az „okosvárosokról” értekeznek a jelenlévők – mondta el Nagy János, a társaság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szervezet közvilágítási munkabizottságból emelkedett ki akár 150-220 résztvevőt is vonzó ankéttá, ahol az előadások mellett a hozzászólások közepette számos hasznos ötlet is felszínre kerülhet. Radványiné Novotny Olga egyesületi alapító tag megjegyezte: korábban a szűk szakmai érdekeken a cégek jobban felülkerekedtek, a közvilágítás jósága volt a legfontosabb. Napjainkban mintha megszűnt volna ez a hozzáállás, szemben a piaci érdekekkel.

Kolláth Zoltán professzor, a közvilágítás optimális fejlődésének egyik hazai harcosa figyelmeztető információkat közölt arról, hogy ma már kimutathatóan 1,5-2-szer több a nőknél a mellrák-, a férfiaknál a prosztatarák-megbetegedés ott, ahol rosszul világítanak! A ludas pedig a kék komponens, ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, eltüntessük környezetünkből. Ezért jó, ha a laptop, az okostelefon átvált meleg, sárgás fényre napnyugta után.

Az okos városok lényege – fejtette ki Nagy János a Napló kérdésére –, hogy ne csak közvilágításra legyenek használhatók az oszlopok, hanem a világítótestek színhőmérséklet-változtatása elősegítésére 22 óra után, a forgalom-, a környezetszennyezés figyelésére, ezáltal forgalomtereléssel a környezetterhelés csökkentésére, wifihálózatok telepítésére, elektromos autók töltésére, segélyhívók elhelyezésére. Ez azonban beruházásigényes, ezért a szolgáltatók nem preferálják, tehát központi forrást kellene biztosítani hozzá.

Forrás: haon.hu / Tibai Irma

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések