Hirdessen itt

Wachsler: nem lesz bontás és fakivágás a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kialakításakor

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének megvalósítása során nem történik semmiféle bontás sem az Agrárminisztérium, sem más épület vonatkozásában, továbbá fák kivágására sem kerül sor - közölte az MTI-vel Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője szerdán.
Wachsler Tamás mindezt annak kapcsán közölte, hogy egy kedden megjelent kormányrendeletről beszámoló "híradásokban az online média egyes felületein hamis állítások és téves következtetések jelentek meg".

Tájékoztatása szerint az Agrárminisztérium épületének rehabilitációja során - amelynek kivitelezési munkái még legalább másfél év múlva, tehát jóval a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kialakítása után kezdődnek - egyes, műemléki védettséget nem élvező, utólagosan ráépített részek végleges, más részek ideiglenes visszabontása valóban szükséges lesz, azonban ezek a "településképi arculat helyreállítási kötelezettsége mellett", tehát az épület megjelenésének teljes helyreállításával történnek majd. 

A keddi rendeletnek az Agrárminisztériumra vonatkozó része csupán arra ad lehetőséget, hogy külön eljárás nélkül kerülhessen majd sor ezekre a bontásokra az egyébként építési engedély alapján zajló építkezéskor. Erre pedig azért van szükség, mert egy 130 éves épület egyes - elsősorban szerkezeti - részletei alapos felmérés után is csak a helyszíni feltárási munkák során válnak megismerhetővé, ezért a bontási munkálatok előzetes tervezése sosem lehet teljes körű, az engedély folyamatos módosítgatása pedig jelentősen lassítaná a beruházás megvalósítását - hangsúlyozta Wachsler Tamás.

Megjegyezte: nem véletlen egyébként, hogy a mai jogszabályi környezet már csak kivételes esetekre tartja fenn a bontás engedélyezésének kötelezettségét.

Hozzátette: a szóban forgó kormányrendelet Vértanúk terének átépítésével foglalkozó részletét illetően azt kell figyelembe venni, hogy a rendelet elfogadása előtti szabályozásban szereplő 15 százalékos zöldfelületi előírás csak a tér közepén lévő parkosított részre vonatkozott, míg az új szabályozásban szereplő 4,5 százalék már a tér egészére. Így valójában jóval több zöld lesz a téren: a Vértanúk terének jelenleg kivitelezés alatt álló, gyalogosközpontú átépítése után a tér összes zöld felülete mintegy 570 négyzetméterre növekszik a korábbi 308-ról. 

Wachsler Tamás közölte azt is: a médiában helytálló az az értelmezés, miszerint mostantól nem lesz kötelező konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről. Elmulasztják viszont hozzátenni, hogy a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulása nélkül továbbra sem lehet olyan tevékenységet végezni, amely a kiemelt nemzeti emlékhely kulturális értékének megőrzését akadályozhatja. Tehát csupán az előzetes konzultáció adminisztratív feladata nem lesz kötelező (csak lehetőség), a hozzájárulásra azonban ezután is szükség lesz.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések