A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tudományos, történelmi évfordulók, környezetvédelmi témák állnak a BBC Proms koncertjeinek középpontjában

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek. 
Július 19. és szeptember 14. között több mint 150 programmal, köztük 80 koncerttel várják a közönségeket nemcsak Londonban, hanem számos más helyszínen is. A neves hazai és külföldi zenekarok és fellépő művészek között lesz Eötvös Péter, Fischer Ádám és Fischer Nóra is.

A sorozat nyitókoncertje az 1969. évi Holdra-szállás előtt tiszteleg, Zosha Di Castri kanadai zeneszerző Long is The Journey, Short is The Memory című művének bemutatóját Karina Canellakis amerikai karmester vezényli, ő az első női karmester, aki Proms-megnyitót vezényel - olvasható a BBC honlapján.

Szintén a holdra szállást ünnepeli a Sci-fi-koncert, amelyen olyan filmzenékből csendülnek fel részletek, mint a Gravitáció vagy az Alien: Covenant. A gyermekeknek szóló koncert is a Holdra fogja repíteni az ifjú közönséget.

A rendezvénysorozat érdekessége, hogy a Viktória királynő 200. születésnapja előtt tisztelgő koncertre egyetlen estére elhagyja a Buckingham-palotát a királynő zongorája. 

Az aranyozott, angyalkákkal és majmokkal díszített hangszeren a királynő kedvenc zeneszerzőjének, Felix Mendelssohnnak a darabjai szólalnak meg, és elhangzanak olyan dalok is, amelyeket a királynő férje, Albert herceg komponált.

A Proms-koncertek alapítója és vezető karmestere, Henry Wood 150 éve született, tiszteletére a Proms teljes neve Henry Wood Promenade Concerts. Wood, 1895-ben indította el a fesztivált, a Royal Academy of Music professzora volt, és olyan világszintű zenekarok, mint a New York-i Filharmonikusok, a Berlini Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar vendégkarmestere volt. 

Idén a környezetvédelem is fontos téma lesz: felcsendül Beethoven VI. (A vidéki élet emlékei) szimfóniája, amelyet a német zeneszerző ausztriai sétái ihlették, és Richard Strauss Alpesi szimfóniája, amely a Bajor-Alpok egyik csúcsának megmászása nyomán született.

A Promson lesz az európai premierje John Luther Adams Pulitzer-díjas zeneszerző In The Name of The Earth című művének, amelyet az amerikai természet ihletett, és a természet és az ember kapcsolatának állít emléket, a Royal Albert Hallban felcsendülő művet nyolc kórus fogja megszólaltani.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések