A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Többségében pozitív kezdés várható Európában

London kivételével emelkedő árfolyamindexekre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi pozitív zárás után.
A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,1 százalék csökkenéssel kezdheti a szerdai kereskedést, a frankfurti és a párizsi tőzsdék viszont 0,1 százalék körüli emelkedéssel nyithatnak.

Kedden nyereséggel zártak az európai piacok. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 páneurópai indexek 0,31 és 0,29 százalékkal magasabban fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,37 százalékkal emelkedett.

Londonban 0,36 százalékkal végzett magasabban kedden az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,67 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 0,36 százalékkal erősödött. Milánóban 0,12 százalék erősödést ért el a tőzsdeindex, a madridi mutató pedig százalékban nem kifejezhető töredékponttal zárt pluszban. 

A szerdai kereskedésben az európai piacokon változatlanul a negyedéves amerikai tőzsdei eredménybeszámoló szezon publikációira figyelnek majd a befektetők. 

Az indexek emelkedéséhez hozzájárulhatnak az elemzői várakozásokat felülmúló legfrissebb kínai makrogazdasági adatok is. Az első negyedévben a kínai bruttó hazai termék a várt 6,3 százalék helyett évi 6,4 százalékkal, az előző negyedévivel megegyező mértékben nőtt, az ipari termelés márciusban a várt 5,6 százalék helyett öt éve a legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal nőtt, a kiskereskedelmi forgalom pedig 8,3 százalék helyett hat hónapja a legnagyobb mértékben, 8,7 százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedéssel nyugtázta szerdán a javuló kínai makrogazdasági adatokat és ezzel összefüggésben a kereslet várható növekedését. A Brent az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával hordónként 72,03 dolláron 0,43 százalékkal állt magasabban, a WTI pedig 0,73 százalékkal ment fel 64,52 dollárra.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1310 dolláron, az arany ára 0,27 százalékkal unciánként 1280,60 dollárra emelkedett.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések