Hirdessen itt

Tőzsde - Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, a befektetők figyelme főleg a sorjázó vállalati gyorsjelentésekre irányul. 
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 20 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 32 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 11 ponttal eshet a nyitásban.

A New York-i tőzsdén kedden ismét történelmi rekordon zárt a Nasdaq Composite és az S&P 500-as mutató, miután a vártnál jobb eredményekkel rukkolt elő első negyedéves beszámolójában több vállalat, köztük a Twitter. A részvénypiacokat támogatta az olajárak emelkedése is. 

Európában sok nagyvállalat teszi közzé gyorsjelentését szerdán, köztük a Heineken, a Michelin és az Akzo Nobel. Az alaphangot megadta a Crédit Suisse, Svájc második legnagyobb bankja, amely a tőzsdenyitás előtt nyilvánosságra hozott beszámolójában a vártnál nagyobb, 749 millió frankos nyereségről adott számot. 

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az indexek szerdán. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,36 százalékkal 540,63 pontra esett. 

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,33 százalékos mínuszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,94 százalékos pluszban zárt. A nap veszteseként a dél-koreai Kospi 0,91 százalékos mínuszban állt a záráshoz közeledve, a befektetők rá se hederítettek az export támogatását célzó kormányzati intézkedésekre, miután a világ egyik legnagyobb csipgyártója, az amerikai Texas Instruments jelezte, hogy a félvezetők iránti kereslet gyengülésére számít a következő negyedévekben. 

A sanghaji tőzsde irányadó indexe 0,33 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,60 százalékos veszteségben állt közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül. A kínai részvényárfolyamokat lefelé húzzák az amiatti aggodalmak, hogy a pekingi vezetés visszafoghatja a gazdaság élénkítését célzó lépéseit a vártnál nagyobb első negyedéves növekedés láttán. 

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken azon jelzések közepette, hogy a világpiaci kínálat megfelelő marad. A hét első két napján idei csúcsra jártak az árak, miután az Egyesült Államok tovább szorított az iráni olajiparra nehezedő nyomáson. 

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,46 százalékos mínuszban, 74,17 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,51 százalékos veszteségben, 65,96 dolláron forgott szerda reggel fél nyolckor.

Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,85 százalékkal, 7523,07 pontra, a frankfurti DAX-index 0,11 százalékkal, 12 235,51 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,20 százalékkal, 5591,69 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,23 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,27 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,13 százalékkal kapaszkodott feljebb.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések