Hirdessen itt

Szijjártó Péter is felszólal a szerb kormánypárt nagygyűlésén

Több mint százezer szimpatizánst várnak Aleksandar Vucic szerb elnök pénteki belgrádi nagygyűlésére, amelyet a szerb parlament előtt szerveznek meg, a környéket már az éjjel lezárták - közölte a helyi sajtó.
A szerb államfő néhány hónapja kezdett bele a Szerbia jövője elnevezésű országjárásába, amelynek csúcspontja a belgrádi nagygyűlés lesz. A rendezvényeken Aleksandar Vucic rendre a meglátogatott régió fejlesztéséről, illetve az egész országot érintő gondok megoldásáról beszélt. A fővárosban tartandó gyűlés célja emellett az, hogy megmutassa az ellenzéknek, támogatottsága továbbra is töretlen.

Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vucic lemondását követelők ugyanis december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

Az elnök bejelentette: megmutatja támadóinak, hogy próbálkozásaik hiábavalóak, követeléseiknek pedig nem tesz eleget, hiszen sokkal többen vannak azok, akik támogatják. Mint mondta: az ő rendezvényén 12-15-ször többen lesznek, mint a legtömegesebb ellenzéki megmozduláson. Ennek érdekében pedig mozgósította teljes pártapparátusát, és a Szerb Haladó Párt minden irodája több tucat autóbuszt megtöltő szimpatizánst küld a péntek délutáni rendezvényre.

A rendőrség szerint több mint százezer emberre lehet számítani Belgrádban, ezért a nagygyűlésre kijelölt környéket már csütörtök késő este lezárták, pénteken pedig várhatóan több órára megbénul a szerb főváros közlekedése.

A nagygyűlésen Aleksandar Vucic mellett felszólal majd Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének soros, szerb tagja, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezen felül a több órásra tervezett rendezvényen több ismert szerb énekes és együttes is fellép.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések