A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezer éves sírra bukkantak Egyiptomban

Az egyiptomi régészek 2018 augusztusában kezdték meg az ásatásokat.
Egy 3500 éves sírt, illetve egy legalább 3000 éves koporsót és múmiát tártak fel régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén – írja az MTI. Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője a múlt héten ismertette a felfedezést. A 18. dinasztia (időszámítás előtt 1549/1550-1292) korából származó nyughelyhez egy hatalmas udvar is tartozik.

A sír az egyik legnagyobb, amelyet a Draa Abul Naga nekropoliszban valaha feltártak.

Az egyiptomi régészek 2018 augusztusában kezdték meg az ásatásokat a templomokról és ókori előkelőségek sírjairól híres nekropoliszban. A szakemberek több száz usébtit (az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobrot) találtak a nyughelynél.

A régészek egy múmiát is azonosítottak egy másik luxori helyszínen. A maradvány, amelyet egy érintetlen koporsóban találtak, az időszámítás előtti 1292-1069 közötti időszakból származik. A nekropoliszban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Mosztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök és Háled al-Anani egyiptomi régészeti miniszter is részt vett.

Egyiptom az utóbbi időkben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán, illetve a még rejtett leletek felfedezésén. A program célja az, hogy ismét fellendítsék az ország turizmusát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések