A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szemet szemért – Irán Legfelsőbb Biztonsági Tanácsa az amerikai csapatokat terrorista csoportoknak nyilvánította

Válaszul Washington döntésére, hogy Irán Forradalmi Gárdáját terrorista listára helyezi, az Iráni Legfelsőbb Biztonsági Tanács az Egyesült Államokat “terrorista kormánynak” nyilvánította, ezzel együtt az amerikai CENTCOM-ot (Egyesült Államok Központi Parancsnoksága) szintén terrorista csoportnak nevezte – írja az Új Világtudat.
Azt követően, hogy az Egyesült Államok “cselekedeteit jogellenesnek és ésszerűtlennek” nevezték, Teherán hivatalosan kijelentette, hogy az Egyesült Államok “egy terrorista kormány és az Amerikai Központi Parancsnokságot, röviden CENTCOM-ot, valamint valamennyi leányvállalatát terrorista csoportnak” nevezte, jelentette be Hasszán Rohani, az Iszlám Köztársaság Legfelsőbb Biztonsági Tanácsának elnöke egy nyilatkozatban.

A nyilatkozat a CENTCOM-ot az iráni nemzetbiztonság megsértésével vádolja, valamint azzal, hogy “ártatlan iráni és nem iráni személyek” életét teszik tönkre az USA “agresszív politikáinak” előmozdítása érdekében Nyugat-Ázsiában.

Emellett kifejezetten megemlítette, hogy az Egyesült Államok “részt vesz” a Jemenben élő emberek megölésében, ahol egy szaúdi vezetésű koalíció brutális katonai hadműveletet folytat a síita huszi lázadók ellen. Washington régóta biztosít a szaúdiak számára hírszerzési és logisztikai támogatást, és több milliárd dollár értékű fegyvereket is értékesített számukra a fegyverkereskedelmi megállapodások részeként.

Az Egyesült Államok és szövetségesei “mindig is a szélsőséges csoportok és terroristák támogatói voltak a nyugat-ázsiai régióban,” – mondta a tanács, hozzátéve, hogy Washingtonnak felelősséget kell vállalnia “kalandjai veszélyes következményeiért“.

Donald Trump elnök hétfőn jelentette be az Egyesült Államok azon döntését, hogy terrorista csoportnak nyilvánítják Irán elit katonai egységét, a Forradalmi Gárda hadtestet.

Az Iráni Biztonsági Tanács elítélte a lépést azzal, hogy “illegális és veszélyes cselekménynek” nevezte, amely “komoly veszélyt jelent a regionális és nemzetközi békére és biztonságra, valamint súlyosan sérti a nemzetközi jogot“. (1)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések