Hirdessen itt

Önkormányzati választást tartanak a koszovói szerb önkormányzatokban májusban

Önkormányzati választást tartanak a főként szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban május 19-én.
Hashim Thaci államfő hétfőn írta ki a voksolást abban a négy önkormányzatban, amelynek a polgármestere novemberben lemondott. A városvezetők a megbízatásuk visszaadásával tiltakoztak az ellen, hogy Koszovó százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura. Pristina így válaszolt arra, hogy Szerbia sikeres lobbizása következtében nem vették fel Koszovót az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök kijelentette: az intézkedést mindaddig nem vonják vissza, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét, a belgrádi vezetés viszont közölte, hogy erre nem hajlandó.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A világ valamivel több mint száz országa független államként ismeri el Koszovót, ám az Európai Unió öt tagországa - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus -, Oroszország és Kína szerint sem önálló országról van szó, ezért akadályozzák felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

A többségében albánok lakta Koszovóban mintegy 120 ezer szerb él, főleg az ország északi, Szerbiával határos részén. A helyi szerbek elutasítják Pristina fennhatóságát, és Belgrádot tekintik fővárosuknak, valamint a belgrádi kormányt tekintik politikai vezetőiknek. Ez folyamatos feszültségre ad okot az egykori szerbiai tartományban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések