Hirdessen itt

Nőtt az EU építőipari termelése februárban

Nőtt az építőipar termelése az Európai Unióban februárban, és az euróövezet építőiparának havi növekedési üteme meghaladta az EU egészéét - közölte kedden az Eurostat.
Az unió statisztikai hivatalának jelentése szerint az euróövezetben februárban szezonálisan kiigazítva 3,0 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 2,3 százalékkal bővült az építőipari termelés januárhoz képest. Tavaly februárhoz viszonyítva az eurózónában 5,2 százalék, az unió egészében pedig 4,9 százalék volt a növekedés üteme. 

Az euróövezetben 2019 januárjához viszonyítva a mélyépítés teljesítménye 6,4 százalékkal, az épületek építése pedig 2,1 százalékkal nőtt. Az EU 28 tagállamában januárhoz viszonyítva a mélyépítés 5,7 százalékkal, a magasépítés 1,5 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb növekedési ütemet 11,9 százalékkal Szlovénia mutatta fel, megelőzve Romániát (+9,8 százalék) és Lengyelországot(+7 százalék). Spanyolországban és Csehországban 0,9 százalékkal, illetve 0,5 százalékkal visszaesett a termelés.

Éves összevetésben 2019 februárjában az eurózónában a mélyépítés teljesítménye 11,9 százalékkal, az épületek építése pedig 3,3 százalékkal bővült. A megfelelő adat az EU 28 tagállamában 12,8 százalék, illetve 3,2 százalék volt.

A legnagyobb éves növekedést, 48,1 százalékot Magyarországról jelentették, majd 40,3 százalékkal Szlovénia, illetve 15,1 százalékkal Lengyelország következik. Ugyanakkor Spanyolországban 4,7 százalékkal, Franciaországban pedig 0,5 százalékkal zsugorodott a termelés.

Kilenc országból nem érkeztek februári adatok.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések