A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Notre-Dame - Spanyolország nagy műemléképületeinek felülvizsgálatát tervezi

A párizsi Notre-Dame-ban történt tűzeset nyomán a jelentős spanyol műemléképületek felülvizsgálatát tartja indokoltnak José Guirao spanyol kulturális és sportminiszter, aki erről a helyi közszolgálati rádiónak (RNE) nyilatkozott kedden.
A miniszter tragédiának, katasztrófának nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy a francia főváros híres katedrálisa szimbolikus értékkel bír a Európai Unió, a művészet, valamint az európai kultúra számára egyaránt. Egyesített minden elemet, amely egy emlékművet rendkívülivé és univerzálissá tesz - tette hozzá.

"Százszázalékos biztonság nem létezik sem a műemlékek, sem semmi más számára" - vélte a spanyol miniszter, hangsúlyozva, hogy a legnagyobb veszélyt az elöregedett elektromos hálózatok jelenti.

Kérdésre válaszolva elmondta: általánosságban a spanyol műemlékek biztonságosak, de a párizsi tűz figyelmeztetés, ami indokolttá teszi a felülvizsgálatot.

José Guirao beszélt arról is, hogy Spanyolország segítséget ajánl Franciaországnak, és Franck Riester francia kulturális miniszterrel egyeztet majd arról, hogy milyen támogatásra van szüksége a szomszédos országnak.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő Twitter-oldalán közzétett üzenetében azt írta: a tűz katasztrófa Franciaország, Spanyolország és Európa számára is. "A lángok 850 évnyi történelmet, építészetet, festészetet, szobrászatot rombolnak le. Nehéz lesz elfelejteni" - fogalmazott, és egyúttal felajánlotta országa segítségét a helyreállításban.

Manuel Valls volt francia kormányfő, jelenlegi barcelonai polgármester-jelölt a spanyol Cope rádiónak úgy nyilatkozott: a Notre-Dame a franciák számára több puszta köveknél, "szív, lélek és a történelmünk". "A tűzben elégett egy darab belőlünk is" - mondta, felidézve saját emlékeit, például azt, hogy gyerekként a katedrálisban volt ministráns, illetve hogy szüleinek lakása épp a Notre-Dame épületére nézett.

A katalán származású politikus hangsúlyozta: újra kell építeni a kultúra és gótikus építészet eme szimbólumát, amely cél véleménye szerint egyesíteni fogja a francia népet.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések