Notre-Dame - A NOB-elnök együttérzéséről biztosította a francia elnököt

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke együttérzését fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek azután, hogy hétfőn leégett a párizsi Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezete.
"A Notre-Dame egyedi és világszerte ismert építmény, amely a francia emberek nemzeti öntudatának fontos része" - idézte őt az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál. 

A NOB vezetője a teljes olimpiai mozgalom nevében biztosította együttérzéséről Párizst, amely a 2024-es nyári olimpia házigazdája lesz.

Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szomorúságának adott hangot a székesegyházat jelentősen megrongáló tűzvész miatt, és együttérzését fejezte ki a mentésben dolgozó tűzoltókkal és más szakemberekkel. 

A 850 éves gótikus katedrálisban hétfőn kora este csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, melyet milliók keresnek fel évente. Az épület vázszerkezetét és két harangtornyát sikerült megmenteni, a székesegyházban őrzött műkincsek java része szintén megmenekült.

Kedd délutánig 600 millió eurót ajánlottak francia nagyvállalatok és tehetős családok a székesegyház újjáépítésére.

(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés