Notre-Dame: keresztény szimbólum és vallási jelkép a székesegyház

Fontos keresztény szimbólum, vallási- és kulturális jelkép a Notre-Dame - mondta az újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit plébánia igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.
Monostori László felidézte, hogy a hétfő esti tűzben részben lelégett székesegyház alapkövét III. Sándor pápa tette le 1163-ban, de az épületet csak 150 évvel később fejezték be.

Mint elmondta, az épület monumentalitása megmutatja, hogy a középkorban mennyire fontos volt a népnek, hogy Isten dicsőségére emeljenek épületeket. A gótikus templomok csúcsos szerkezetének célja, hogy fölfelé, Isten felé nézzenek a hívők, ezért ilyen magas Párizs legismertebb gótikus temploma, a Notre-Dame is - magyarázta az esperes. 

Az egyháztörténet szempontjából számos fontos esemény zajlott a Notre-Dame-ban, többek között itt avatták szentté Jeanne d'Arc-ot is - emelte ki Monostori László. 

A műsorban elhangzott, hogy szakértők szerint a tűzesetben keletkezett károk felbecsülhetetlenek és a székesegyház újjáépítése évtizedekig is eltarthat.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések