Hirdessen itt

Notre-Dame - Az EU kulturális miniszterei szakmai támogatást és önkénteseket ígértek a felújításhoz

Az Európai Unió szakértőkkel és önkéntesekkel siet a francia hatóságok segítségére, és később dönt arról, milyen módon járuljon hozzá a Notre-Dame-székesegyház helyreállításához - mondta Valer-Daniel Breaz, az unió soros elnökségét ellátó Románia kulturális minisztere kedden, az unió kulturális miniszterereinek bukaresti informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón.
"A Notre-Dame nemcsak Párizs, hanem az egész Európai Unió büszkesége. Minden tagállam szolidaritását, segítőkészségét fejezte ki a francia népnek, valamennyien bízunk mielőbbi helyreállításában" - hangoztatta Breaz. Hozzátette: a székesegyház egyházi jelentőségén túl a kulturális örökségnek fontos szerepe van az EU fenntartható fejlődésében.

A bukaresti tanácskozáson az Európai Bizottság (EB) oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa is részt vett. A sajtóértekezleten Navracsics Tibor elmondta: az EB-nek jelenleg nincs a Notre-Dame-székesegyház helyreállítására elkülönített sürgősségi alapja, de a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szolgálatok keresik a módját annak, hogy pénzügyi segélyt biztosítsanak a francia hatóságok számára.

"Amit mi tudunk tenni, az a helyreállítás hosszú távú finanszírozása és támogatása. Például szakértőket tudunk küldeni, elszámoljuk a más tagállamokból érkezők utazási költségeit, önkénteseket küldhetünk, mozgósíthatjuk a közös kutatási központ szakértőit, akik háromdimenziós térképészeti felméréssel készíthetik elő a restaurálást" - idézte az Agerpres hírügynökség a magyar uniós biztost.

Az unió kulturális miniszterei bukaresti informális megbeszélésükön egyebek mellett a művészi alkotások finanszírozási lehetőségeiről, a fiatal alkotók támogatásáról tanácskoztak, több résztvevő pedig gratulált a román uniós elnökségnek a szerzői jogi szabályozás módosításának elfogadtatásához.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések