A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem létező felvételekkel zsarolják a magyar netezőket

Az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint csalók e-mailben próbálnak meg pénzt szerezni az áldozatoktól.
A sextortion névvel illetett zsarolólevelekben a csalók arról tájékoztatják a felhasználókat, hogy különféle biztonsági rést kihasználva bejutottak az informatikai eszközére, amelyet kémprogrammal fertőztek meg. A pszichológiai nyomásgyakorlással keresztezett zsarolás további lényeges eleme, hogy – a telepített kémprogramnak köszönhetően – az áldozatok webkamerájával felvették, ahogy pornográf tartalmat néznek, és ha nem fizetnek nekik, a kompromittáló felvételeket elküldik az ismerőseiknek.

Az üzenetek leggyakrabban angol és német nyelvűek, de mára

megjelent a csalás magyar nyelvű változata is.

A sextortion zsarolólevelek egy másik – jellemzően külföldi – verziójában a felhasználók korábban kiszivárgott online bejelentkezési adatait is feltüntetik. A támadók ezzel próbálják meg az állításukat – hamisan – hitelesebbé tenni.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyek által kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételeket. A sürgető hangnemben megírt e-mailek szokatlan nyelvi fordulatokat, helyesírási hibákat, rejtett és speciális karaktereket tartalmaznak, továbbá jellemző rájuk a tegeződő és magázódó hangnem váltogatása.

A csalók által követelt összeg kifizetése nem javasolt. Abban az esetben, ha ilyen, vagy ehhez hasonló zsaroló üzenetet kap, indokolt a levél azonnali törlése.

Amennyiben mégis felmerül annak gyanúja, hogy a zsaroló valós információkkal rendelkezhet az áldozatról, ellenőrizze e-mail címének és jelszavainak lehetséges kompromittálódását, tegyen feljelentést, illetve továbbítsa levelét mellékletként (fejléccel együtt) a cert@nki.gov.hu e-mail címre. A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információk, hasznos tanácsok az NBSZ NKI weboldalán olvashatóak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések