Powered by Jasper Roberts - Blog

Csak egy polgári vezetésű átmeneti kormány válaszolhat a szudániak követeléseire

A Szudánban múlt héten létrejött katonai tanács nem képes választ adni a nép követeléseire  - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban kedden.
A főképviselő az Európai Parlament plenáris ülésének uniós külpolitikai kérdésekkel foglalkozó vitáján elmondott beszédében hangsúlyozta: valódi átmenet nélkül a szudáni válság mélyülése folytatódik. Egy ilyen forgatókönyv megakadályozása érdekében valódi döntéshozói jogkörökkel felruházott polgári átmeneti kormány felállítására van szükség.

Mint hangoztatta, csak ez nyithatja meg az utat egy békés és hiteles politikai folyamathoz, amelyhez minden félnek hozzá kell járulnia, valamint rendkívüli önuralmat kell gyakorolnia - húzta alá.

"Elsődleges célunk a további erőszak megelőzése. Ezért felszólítjuk az összes felet, hogy tartózkodjanak az erő alkalmazástól és a provokáció minden formájától. Elvárjuk, hogy a katonai tanács olyan további bizalomépítő intézkedéseket hozzon, mint a politikai fogvatartottak szabadon bocsátása, vagy a biztonsági ágazat reformja" - fogalmazott.

Mogherini kijelentette, a biztonsági erőket felelősségre kell vonni az elmúlt hetekben és hónapokban elkövetett halálesetekért és visszaélésekért. Az ilyen intézkedések megfelelő környezetet teremtenek egy előremutató politikai tárgyalások előkészítéséhez - vélekedett.

Kijelentette: Szudán népe változást akar. A zavargások nemcsak az alapvető élelmiszerek árának drámai növekedése miatt tartanak négy hónapja, hanem főként a szabadság, a béke és az igazságosság helyreállítása érdekében.

"Mi, európaiak, támogatjuk ezt a törekvést. Azt akarjuk, hogy meghallgassák a szudániak szabadság iránti követeléseit, és valódi változás mehessen végbe egy már túl sokat szenvedett országban" - fogalmazott a főképviselő.

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért tavaly decemberben tiltakozások robbantak ki az északkelet-afrikai országban. Az állandósult tüntetések hatására a hadsereg a múlt csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves Omar al-Besír elnököt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A tiltakozók fő ereje, a Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom azonban ezzel nem elégedett meg, és felszólította a hadsereget, hogy azonnal és feltétel nélkül adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak, és vonja felelősségre a Besír-rezsim embereit.

(MTI)

0 Megjegyzések