Powered by Jasper Roberts - Blog

Módosult az ÁSZ-törvény az államfő észrevételei nyomán

Az Országgyűlés módosította az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényt, miután a köztársasági elnök tavaly decemberben nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az akkor megszavazott szöveget a parlamentnek.
A jogszabályt 134 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadták el a képviselők hétfőn.

Az államfő azt kifogásolta, hogy az ÁSZ elnöke a pontos szabályozási tárgy és keretek meghatározása nélkül kapott volna felhatalmazást az ÁSZ szervezetére és működésére vonatkozó szabályok megállapítására. Áder János nem értett egyet a végkielégítések szabályainak változtatásával, illetve a kinevezésnek a munkáltató általi egyoldalú módosításával sem.

A módosított szöveg szerint a jövőben a törvény egyértelműen tartalmazza, hogy az ÁSZ elnöke csak a számvevőszéki törvény keretei között adhatja ki az ÁSZ szervezeti és működési szabályzatát.

A számvevő a kinevezése módosításának közlésétől számított négy munkanapon belül akkor kérheti a felmentését, ha új illetményének összege nem éri el a korábbi 80 százalékát. A számvevő akkor is kérheti a felmentését, ha a munkavégzésének helye nem a településen lesz.

Törölték a végkielégítésre vonatkozó, a kormányzati igazgatásról szóló törvény rendelkezéseinél szigorúbb szabályozást a ki nem hirdetett törvényből.

A számvevők közszolgálati jogviszonya az eredetileg tervezett január 1-je helyett május 1-jén alakul át munkaviszonnyá a módosítás alapján.

MTI

0 Megjegyzések