A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi Hazánk: migrációt támogató ösztöndíjprogramot működtet a kormány

A Mi Hazánk Mozgalom követeli a kormánytól a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram leállítását, mert az szerintük ösztönzi a migrációt és lakosságcserét szolgál.
Toroczkai László pártelnök csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: adataik szerint a program kedvezményezettjei szinte kizárólag azokból az afrikai és dél-ázsiai országokból érkeznek tanulni Magyarországra, ahonnan a migránsok is. Ugyanakkor mindez évente 10 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek - tette hozzá.

Kijelentette, miközben a program 2013-as indításakor mindössze 68 hallgató részesült az ösztöndíjban, a mostani tanévre ez a szám kilencezerre nőtt. Jelentős hányaduk a tanulmányaik mellett munkát is vállal, azok helyett a magyarok helyett, akik a megélhetés reményében kivándoroltak; sokan tanulmányaik befejezése után nem térnek haza, hanem Magyarországom maradnak - fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Úgy vélekedett: annál is inkább szükséges az ösztöndíjprogram felszámolása, mert hátrányosan megkülönbözteti a külföldiekkel szemben a magyar hallgatókat. Az egyetemek a magyar hallgatók után járó állami támogatás két és félszeresét kapják a külföldi hallgatók után, vagyis arra kényszerítik az egyetemeket, hogy magyarok helyett afrikai és dél ázsiai hallgatókat vegyenek fel - magyarázta.

Toroczkai László szerint a Stipendium Hungaricum helyett a kormánynak olyan ösztöndíjprogramot kell támogatnia, amelynek keretében csak azon országokból érkező hallgatókat fogad Magyarország, amely országokban a magyar hallgatók is szívesen tanulnak.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések