Hirdessen itt

Megszavazta a román képviselőház is az aranytartalék külföldi tárolását korlátozó jogszabályt

Megszavazta a román képviselőház is az aranytartalék külföldi tárolását drasztikusan korlátozó jogszabályt, amelyet az ellenzék az alkotmánybíróságon készül megtámadni.
A tervezetet 165 képviselő támogatta, 90-en szavaztak ellene három tartózkodás mellett. A jogszabályt - amely szerint a nemzeti bank legfeljebb az aranytartalék 5 százalékát tarthatja külföldön - április elején a szenátus már elfogadta, így a képviselőházé volt a döntő szó.

Ahhoz hogy hatályba lépjen, az államelnöknek kell kihirdetnie, de ezt megelőzően az alkotmánybíróság asztalára juthat, mivel az ellenzék fő erejét képviselő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői bejelentették: megtámadják a jogszabályt a taláros testületnél. Az ellenzéki pártok szerint az aranytartalék hazaszállítása kockázatos, mert ronthatja az ország hitelminősítését.

A tervezetet többek között Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kezdeményezte, aki korábban többször bírálta a jegybank politikáját.

A kezdeményezők szerint Románia hazaszállíthatja Londonból aranytartaléka jelentős részét, annak tárolását akár a jegybank is képes megoldani. Szerintük a gazdasági kilátások jók, a nemzeti bank pedig elég erős intézmény ahhoz, hogy maga lássa el a tárolás feladatát. Hangsúlyozták, ez azért előnyös, mert Romániának nem kellene tárolási díjat fizetnie.

Romániának jelenleg csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések