A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Márciusban 0,6 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

Márciusban 0,6 százalékkal, 40 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6337 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel kedden.
Az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 0,3 milliárd forintot mutatott, amit a pozitív hozamok ellensúlyoztak, így tudott gyarapodni az összvagyon. A legtöbb tőke az abszolút hozamú alapokból távozott, míg az ingatlanalapokba továbbra is jelentős mennyiségű befektetés érkezett. A pénzpiaci alapokból folytatódott a tőkekiáramlás a kötvényalapok javára, a technikai átrendeződés az év elején életbe lépett uniós előírás következménye.

A pénzpiaci alapkategória vagyona 42,3 százalékkal, csaknem 62 milliárd forinttal csökkent és 82,4 milliárdos vagyonával már csak az árupiaci kategóriánál nagyobb.

A kötvényalapokba márciusban több mint 47 milliárd forint tőke áramlott, elsősorban a rövid futamidejű alapokba, a kötvényalapok vagyona 4,2 százalékkal nőtt, 1383 milliárd forint volt a hónap végén.

Az ingatlanalapokba 27 milliárdnyi friss tőke érkezett, amihez hozam is kapcsolódott, így 2,3 százalékkal 1626 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona.

A kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapoknál a visszaváltások domináltak, 2,8 milliárd forint távozott, döntően a kötvénytúlsúlyos alapokból, a tőkekivonást azonban a hozamok ellensúlyozták, így a vagyon végül 0,6 százalékkal nőtt, 973 milliárd forintot tett ki március végén.

A részvényalapokból 3 milliárdnyi tőke távozott, de a hozamok itt is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,5 százalékkal növekedett, meghaladta a 409 milliárd forintot.

Az abszolút hozamú alapokból 20,7 milliárd forintot vontak ki a befektetők márciusban. A hozamok pozitívan alakultak, így a vagyon mindössze 1,3 százalékkal lett kisebb, 917,5 milliárd forint volt a hónap végén.

A tőkevédett alapokba 12,3 milliárd forint friss tőke érkezett, ami részben egy új alap indulásával magyarázható. A növekedés kimagasló 10,6 százalékos volt, a kategória vagyona 125 milliárd forintot ért el március végére.

A származtatott alapokból 3,7 milliárd forint távozott, a vagyon 4,3 százalékkal 173 milliárd forintra csökkent. 

Az árupiaci alapoknál félmilliárdos tőkekiáramlás volt, a vagyon 0,8 százalékkal csökkent, 51 milliárd forintra. 

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 7,6 milliárd forintot helyeztek el, a vagyon 1,7 százalékkal 446 milliárd forintra nőtt.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések