Hirdessen itt

Magyar Filmhét - Szombaton és vasárnap adják át a Magyar Filmdíjakat

A hétvégén adják át a Magyar Filmdíjakat: szombat este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó elismeréseket, vasárnap este pedig a Vígszínházban a moziforgalmazású filmeknek járó 2019-es díjakat vehetik át az alkotók - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa támogatásával megrendezett 5. Magyar Filmhéten 200 film, köztük 21 nagyjátékfilm száll versenybe.

A televíziós forgalmazású filmek díjátadóján 45 kategóriában, míg a mozifilmek versenyében 19 kategóriában osztanak ki elismeréseket. A Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntötték el, hogy mely nagyjátékfilmes alkotást és alkotót jelölték a 2019-es Magyar Filmdíjra. Mindkét eseményen közönségdíjat is kiosztanak.

Mint írják, a mozifilmek között a BÚÉK, az Egy nap, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), a Rossz versek és az X - A rendszerből törölve versenyeznek a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért, a legjobb első film kategóriában pedig az Egy nap, a Lajkó - cigány az űrben, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), a Tegnap és a Virágvölgy szerepel.

A legjobb rendező kategóriájában Goda Krisztina, Reisz Gábor, Schwechtje Mihály, Szilágyi Zsófia és Ujj Mészáros Károly kapta a Magyar Filmakadémiától a legtöbb szavazatot. A legjobb női főszereplőnek járó díjért Balsai Mónika (X - A rendszerből törölve), Gera Marina (Örök tél), Radnai Csilla (Nyitva), Szamosi Zsófia (Egy nap) és Török-Illyés Orsolya (A rossz árnyék) versenyeznek majd.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Hegedűs D Géza (A Hentes, a K*rva és a Félszemű), Keresztes Tamás (Lajkó - cigány az űrben), Kovács Lehel (Nyitva), Mohai Tamás (Vándorszínészek) és Rába Roland (Paraziták a Paradicsomban) között dől majd el a verseny.

Idén három egész estés animációs film: Rófusz Ferenc Egy év Hoppifalván, Pálfi Zsolt Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren, valamint Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című filmje száll versenybe a Magyar Filmdíjért.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések