A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lukoviczky Endre festőművész kiállítása nyílik a szentendrei ÚjMűhely Galériában

Az idén nyolcvanadik életévét betöltő Lukoviczky Endre festőművésznek nyílik Metszéspontok címmel kiállítása szerdán a nemrégiben megújult szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Ötven éve a Szentendrei Új Művésztelepen élő és dolgozó művész kiállítása május 12-ig tekinthető meg. Lukoviczky Endre művészi pályájának alakulására, alkotói szemléletének formálódására az orosz avantgárd, valamint Bálint Endre, Kassák Lajos, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor és Jakovits József voltak hatással - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) kedden az MTI-vel.

A közlemény idézi Szepes Hédi művészettörténész, kurátort, aki elmondta: Lukoviczky művészetét a klasszikus tisztaságú konstruktivizmus jellemzi. "Festményein a felismerhető formák elvont terekben lebegnek, vagy az írásjelek absztrakt alakzatokká változva jelennek meg" - tette hozzá.

Legújabban sokszögű képformák nyílásaiban, a kép a képben bonyolultabb kompozíciós formáiban fogalmazza meg műveit. Különös figyelmet érdemelnek a kozmikus városképei, ahol a monumentális tereket csend uralja, míg kisebb méretű újabb festményein organikus elemeket használ fel.

Nagyméretű festményei az Univerzumban lebegő, űrállomásokat és megapoliszokat idéznek. Szabad, ösztönös alkotó, aki néha törött, csorbult formákból, szabálytalan alakzatokból kísérli meg a komponálást. 

Mint írják, gyakran számba veszi inspirációs forrásait, elődeit és példaképeit. Lukoviczky egész életműve Liszickij és Malevics és a többi konstruktivista művész által felvetett problémák továbbgondolásán alapul.

Lukoviczky Endre pályafutása során több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, Magyarországon és külföldön egyaránt. Jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik alkotásait Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és Európa nagyvárosaiban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések