Moszkva nem kívánatos személynek minősített egy lengyel diplomatát

Oroszország nem kívánatos személynek minősítette a szibériai Irkuck városban működő lengyel konzulátus egyik hivatalnokát - erősítette meg kedden a lengyel külügyi tárca szóvivője.
Ewa Suwara szóvivő a PAP lengyel hírügynökséggel közölte ezt. Moszkva lépéséről elsőként a lengyel közszolgálati televízió (TVP) moszkvai tudósítója számolt be.

A tudósító kedden a Twitter honlapján megírta: a diplomatának szerda éjfélig kell elhagynia Oroszországot. "Nem hivatalosan a diplomáciánknak a lengyel kisebbség érdekében kifejtett tevékenységéről, a lengyel nyelv szibériai oktatásáról van szó" - áll a bejegyzésben.

A lengyel közszolgálati rádió úgy tudja: az említett diplomata már elhagyta a külképviseletet, és úton van Lengyelországba.

A lengyel külügyi szóvivő szerint "a kölcsönösségi elv" alkalmazása áll az irkucki lengyel konzulátus alkalmazottjának kiutasítása mögött.

A Gazeta Wyborcza balliberális napilap úgy értesült: Moszkva a kiutasítással arra reagál, hogy Varsó nem kívánatos személynek minősítette a nyugat-lengyelországi Poznanban akkreditált orosz alkonzult. Ezt az információt azonban Suwara nem erősítette meg.

(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés