A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Krúdy-színdarab és Örkény-kisregény operaváltozatai láthatók az Eiffelben

Két egyfelvonásos operát, Kenessey Jenőnek Az arany meg az asszony című Krúdy-darabból készült művét és Örkény István Tóték című kisregényének operaváltozatát, Tóth Péter szerzeményét mutatja be Káel Csaba rendezésében, Jankó Zsolt vezényletével pénteken a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban. 
Az arany meg az asszony főszerepeit Kovács István, Kiss-B. Atilla és Megyimórecz Ildikó alakítja, az ősbemutatóként elhangzó Tóték főszerepeiben Szvétek László, Vajda Júlia, Nánási Helga és László Boldizsár lép színpadra - közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

Az arany meg az asszony Krúdy Gyula 1918-ban bemutatott színműve nyomán a férfiúi balgaságot ostorozza, amely a gazdagság ígéretéért cserébe lemond egy asszony szerelméről. Krúdy színművét Nádasdy Kálmán rendező ajánlotta Kenessey Jenő figyelmébe, hogy a ritkán komponáló karmester operát írjon belőle. Kenessey egyetlen, 1943-ban bemutatott operájának librettója kisebb módosításoktól eltekintve Krúdy eredeti szövegét használja fel.

Az est második felében a Tóték operaváltozatának ősbemutatója hallható. Tóth Péter László Boldizsár ötlete nyomán komponált egyfelvonásosában Puccini és a késő romantika muzsikáját kívánta továbbgondolni, miközben számos utalást beleszőtt művébe Mozart, Debussy vagy Bartók alkotásaira. A zeneszerzőt nagy mértékben inspirálta Várady Szabolcs librettója.

A két előadást Káel Csaba viszi színre, a koncepciót Szendrényi Éva díszletei és Németh Anikó jelmezei teszik teljessé. Az Opera Zenekart és az Énekkart Jankó Zsolt vezényli (karigazgató Csiki Gábor). Az arany meg az asszonyban a Magyar Nemzeti Balett művészei működnek közre Venekei Marianna koreográfiájában, a Tóték című előadásban pedig az Opera Gyermekkara is fellép (vezetőjük Hajzer Nikolett).

Az arany meg az asszony és a Tóték az évadban még három alkalommal, vasárnap, 29-én és 30-án látható az Eiffel Műhelyházban. A Kőbányai úton található új játszóhely előadásai a 100 napos próbaüzem során az 2018/19-es évadban regisztrációs jegyekkel látogatható, amelyek a jegy@opera.hu e-mail címen igényelhetők.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések