A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kaczynski pártösszefogást szeretne az euró bevezetésének halasztásához

Az euró bevezetését a nyugat-európai gazdasági szint eléréséig megakadályozó nyilatkozat aláírását ajánlotta szerdán a többi nagy lengyel parlamenti frakció vezetőjének Jaroslaw Kaczynski.
A lengyel kormánypárt elnöke szerdai rendkívüli sajtóértekezletén elmondta: nyilatkozat-tervezetet küldött a legfontosabb lengyel parlamenti tömörülések vezetőinek. Ez arról szól, hogy garantálják: Lengyelországban nem vezetik be az eurót, "amíg nem érjük el a határainktól nyugatra fekvő országok gazdasági szintjét" - fogalmazott.

Mint hozzáfűzte, a fő viszonyítási pont e tekintetben Németország.

A lengyel nemzeti pénznem, a zloty védi a hazai gazdaságot a sokkhatásoktól, gyorsabb fejlődést biztosít, miközben az euróövezet manapság "a stagnálás zónája" - érvelt a pártelnök.

Kaczynski szerint az általa már aláírt dokumentum eltekint a pártpolitikai különbségektől, mert az állam pénzügyi érdekeit szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a közös nyilatkozat "a lengyel politikai osztály érettségét" mutatja majd.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke már szombaton, a párt egyik, az európai parlamenti választást megelőző kampánygyűlésén úgy értékelte: Lengyelország jelenleg veszítene a közös európai pénznem bevezetésével.

"Egyszer bevezetjük az eurót, mert az Európai Unió tagjai vagyunk és leszünk, de akkor tesszük ezt, amikor ez a mi érdekünket szolgálja, amikor elérjük a németországihoz hasonló szintet" - jelentette ki a kampánygyűlésen Kaczynski.

A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna az Európai Néppárt tavaly novemberi, Helsinkiben rendezett kongresszusán kilátásba helyezte: amikor pártja "eltávolítja a PiS-t a hatalomtól, javasolni fogják Lengyelország belépését az euróövezetbe".

A PO egykori elnöke és volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács élén jelenleg álló Donald Tusk 2008-ban még azt nyilatkozta, hogy Lengyelország 2011-ben csatlakozik az euróövezethez.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések