Hirdessen itt

Jól sikerült az SAP első negyedéve

Haszonkulcsainak javításában új ambiciózus középtávú célokat tűzött ki maga elé az SAP német szoftvergyártó, amely a felhőszolgáltatások erős teljesítményének köszönhetően a vártnál jobb negyedévet zárt március végén a szerdán közzétett gyorsjelentésének tanúsága szerint. 
A nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS) készített beszámoló adatai szerint az SAP - piaci tőkeértéke alapján Európa legnagyobb technológiai vállalata - 6 milliárd 91 millió euró bevételt ért el január-márciusban, 15,7 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. 

Működési vesztesége 136 millió eurót tett ki, ami alapvetően abból adódik, hogy az átalakítás egyszeri költségei 886 millió eurót vittek el a nyereségből. Egy évvel korábban 1 milliárd 25 millió euróra rúgott a működési eredmény. 

A vállalat adózás utáni vesztesége 108 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 708 millió eurós nyereséggel. Az egy részvényre jutó veszteség 10 centet tesz ki, míg a tavalyi első negyedévben 59 cent volt a részvényenkénti nyereség. 

A valós helyzetet jobban tükröző, non-IFRS számítás szerint a bevételek 16,2 százalékkal 6 milliárd 118 millió euróra nőttek. Az üzemi eredmény 19 százalékkal 1 milliárd 467 millió euróra emelkedett, az adózott eredmény pedig 25 százalékkal 1 milliárd 80 millió euróra kúszott fel. 

Az idei első negyedévben kiemelkedő növekedést produkált a felhőalapú szolgáltatások üzletága, amelynek bevétele a non-IFRS számítás szerint 48 százalékkal 1,581 milliárd euróra emelkedett, most először haladta meg a másfél milliárd eurót. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés üteme 41 százalék volt. 

Az SAP immár arra számít, hogy működési nyeresége változatlan árfolyamon és a non-IFRS számítás szerint idén 9,5-12,5 százalék közötti mértékben 7,85-8,05 milliárd euróra emelkedhet. Az előző prognózisban 7,5-11,5 százalékos növekedési sávot adtak meg. 

Az SAP 5 százalékos pluszban nyitott a frankfurti tőzsdén, napi maximumán pedig 7,26 százalékos nyereségben, 109,24 eurón forgott. Az egy évvel ezelőtti árfolyamához képest kedd este 16,8 százalékos nyereségben zárt a részvény.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések