Hirdessen itt

Iszlám Állam - Három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy harcost Boszniában

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán a szarajevói bíróság Munib Ahmetspahicot, aki 2013 és 2018 között az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosa volt.
Az ítélet szerint a férfi öt éven át volt az Iszlám Állam harcosa Szíriában és Irakban, emellett más boszniai állampolgárok harctérre utazását is segítette. 

Bosznia-Hercegovina 2014 óta tíz évig terjedő börtönnel bünteti azokat, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt vagy ilyen harcokra toboroznak, illetve buzdítanak másokat. 

Hivatalos adatok szerint 2011 és 2014 között Boszniából mintegy 240-en csatlakoztak a szíriai és iraki harcokhoz, de 2014 óta senki nem utazott el a harcterekre.

Bosznia-Hercegovina lakosságának valamivel több mint 50 százaléka muszlim vallású, ám többségük nem tartozik az iszlám egyik radikális ágához sem, de jelen vannak a szélsőségek. A nyugat-balkáni ország területén az iszlamistáknak több kiképzőtáboruk is van, ezek többségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején az országba érkező mudzsahid harcosok alapították.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések