A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így bukhatnak le az üzemanyaggal trükközők

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. intelligens üzemanyagkút-rendszer üzemeltetését kezdte meg.
A tavalyi év folyamán a közlekedési vállalat saját üzemanyagkút hálózatán vezették be azt a teljes körű kontrolling megoldást, ami a kutakon és a járműben található készletet együttesen képes monitorozni. A kúthálózat szintjén egy automatizált mérőrendszer felügyeli a tárolt üzemanyagot, járműszinten pedig a flottakövető rendszer végzi az üzemanyagszint-mérést.

A hálózat egyes pontjain mért tankolási adatokat a rendszer automatikusan továbbítja a felügyeleti rendszernek, ami eltérés esetén azonnal riaszt.

„Autóbuszainkon egy napon belül több gépjárművezető dolgozik, akik együttesen használják fel a feladatuk elvégzéséhez felvett üzemanyagot. Az általuk felhasznált mennyiséget korábban csak a megtett kilométer arányában tudtuk viszonyítani. A rendszer bevezetésével és azzal, hogy a járművekbe sofőrazonosító rendszer is beépítésre került, személyre szólóan tudjuk mérni az üzemanyag-felhasználást – mondta Durucz József, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. járműüzemeltési osztályvezetője.

A fejlesztés a többi közt képes egy rendszerben kezelni a tankolási adatokat, segítségével a tankolás és az üzemanyag felhasználása mindig személyhez köthető, valamint pontos képet ad a felhasználás helyéről, idejéről és mértékéről is. A megoldás a fűtésre, klímára is vonatkozó gazdaságos járműüzemeltetés ösztönzésében és nyomon követésében is segíthet.

„A rendszer kiépítésére fél év állt rendelkezésünkre, ami alatt csaknem ezer buszt szereltünk fel i-Fleet nyomkövetővel, 12 darab kutat automatizáltunk, majd hangoltunk össze felügyeleti rendszerünkkel. A 2019 januárjában lezajlott átadás-átvételt egy-egy hónapos próbaüzem követte, aminek lezárása után kijelenthető, hogy a fejlesztés stabilan működik” – mondta Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

Az „okosmegoldás” olyan cégeknél is alkalmazható, amelyeknél elektronikus formátumban rendelkezésre állnak a tankolási adatok, függetlenül attól, hogy saját kútról vagy közforgalmú hálózatról tankolnak a járművek. Az iCell következő lépésben az agrárszektorra terjeszti ki a megoldást, és tervben van nyilvános kúthálózatok integrálása is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések