A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Huszonöt személy kilakoltatására került sor Kolozsváron egy visszaszolgáltatott egyházi ingatlan miatt

Huszonöt személy kilakoltatásába kezdett kedden az a végrehajtó, aki körülbelül tíz csendőr és két rendőr társaságában jelent meg a kolozsvári Vlad Ţepeş utca hét szám alatt található ingatlan kapuja előtt. A földszinti, öt lakrészt tartalmazó ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerület szamosfalvi egyházközsége kapta vissza még 2013-ban.
Az ingatlanban élő személyek, állításuk szerint, az önkormányzatnak fizettek lakbért, szerződéses alapon. Közülük tíz kiskorú, három fogyatékkal élő és egy szívműtéten átesett személy, akiket úgy kezdett utcára tenni a végrehajtó, hogy semmilyen átmeneti szállásjavaslatot nem ajánlott fel, holott erre a törvény kötelezi. A törvény értelmében (116/2002, 272/2004,448/2006) az ilyen esetek sürgősségi kezeléséért az önkormányzat kell felelősséget vállaljon a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon keresztül, ellenben egyetlen felelős személy sem jelent meg a helyszínen.

A Căși sociale ACUM!/Szociális lakásokat MOST! aktivista csoport és szimpatizánsai is megjelentek a helyszínen, hogy megpróbáljanak közvetíteni a lakók és a hatóságok között. Felkérték a végrehajtót, hogy tekintettel a kilakoltatásra váró személyek egészségi állapotára, illetve arra, hogy közöttük gyerekek is vannak, hívják a helyszínre az illetékes szervek képviselőit, hogy tárgyalni lehessen velük. A végrehajtó megtette ugyan a tőle elvárhatót, viszont a hatóságok mindaddig, amíg az aktivisták elindultak a városháza egy éppen szociális lakásosztásról szóló tanácsülésére, nem jelentek meg a helyszínen, sőt, a kilakoltatás is elkezdődött. Az ott élő huszonöt személy helyzete egyelőre megoldatlan, az aktivisták azt remélik, a városházán sikerül ideiglenes megoldást találni az emberek számára, ellenkező esetben a lakók és személyes tárgyaik az utcára kerülnek és a kilakoltatásukra vállalkozó intézményeknek 4.700 lejes díjat kell majd kifizetniük.

A helyszínen volt a Péntek Márton, a szamosfalvi református gyülekezet lelkipásztora is, akit arra kértek az aktivisták, hogy tekintettel a rendkívüli helyzetre, vegye fel a kapcsolatot az ebben a kérdésben illetékes döntéshozó egyházi szerv tagjaival, és próbálja meg elhalasztani egy másik napra a kilakoltatást, amíg az önkormányzat közreműködésével megoldást találnak az egyházi ingatlanban élők számára. A lelkipásztor azonban erre azt felelte, hogy ő nem tehet ez ügyben semmit.

A keddi két órától kezdődő városi tanácsülésen a négyszáz benyújtott szociális lakáskérelemből kettőt fognak a mai napon jóváhagyni. A Vlad Țepeș utca lakói tíz éve próbálnak szociális lakáshoz jutni, de mivel a meglévő lakások nem elegendők ahhoz, hogy minden kérelem benyújtó számára kiutaljanak egyet, illetve amiért a kolozsvári jogosultsági kritériumok diszkriminatívak a legszegényebbekkel szemben, esélyük sem volt bérlakáshoz jutni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések