Hirdessen itt

A mai világban keresztre feszített emberekről szólnak a római via crucis állomásait kísérő meditációk

A szegény, rabszolgaként kizsákmányolt, méltóságuktól megfosztott és kitaszított emberekre, köztük a migránsok helyzetére hívják fel a figyelmet a nagypéntek este Rómában is felelevenedő keresztutat kísérő elmélkedések.
Minden esztendőben a katolikus hagyomány szerint megrendezik Rómában a via crucist (keresztutat), e szertartás keretében a krisztusi passió 14 stációját (állomását) "meditáció", azaz egy-egy fontosabb gondolat kifejtése kíséri. Ez utóbbiakat minden évben más és más ember írja, a közönség - az élő televíziós közvetítés nézői is - hangosbeszélőn hallhatják. Az idei szertartás a Krisztussal és a nőkkel a keresztúton címet kapta.

A stációknak a Colosseum és a Golgotát jelképező Palatinus-domb között kialakított helyszínein elhangzó meditációk megírását az idén Ferenc pápa Eugenia Bonetti, 80 éves szerzetesnőre bízta, aki misszionáriusként 25 évig Afrikában szolgált, és a női rabszolgaság-ellenes Slave No More szervezet elnöke. A meditációk szövegét előzetesen a Vatikán honlapján közölték.

Ezek lényegi gondolata: a mai világban is - átvitt értelemben - keresztre feszít embereket a hatalom és a társadalom közönye. A különböző stációknál ennek szellemében emlékeznek meg a saját gyermekük víz, orvosi ellátás hiánya miatti szenvedését és halálát végignézni kénytelen anyákról, a hajléktalanokról, a munkanélküli fiatalokról, a külvárosok szélére szorított migránsokról, a származásuk, bőrszínük miatt hátrányosan megkülönböztetett gyerekekről, az utcákon testük áruba bocsátására kényszerített nőkről. Ugyancsak szó esik azokról a gyerekekről, akik nem járhatnak iskolába, akiket embertelen munkára kényszerítenek, akik a szervkereskedők hálójába kerülnek, akiket megfosztanak gyermeki világuktól.

Az emberkereskedelmet és a migrációt is elítéli a meditációk szerzője: "a szegényben, az idegenben, a különbözőben nem elutasítandó ellenséget kell látni, akivel meg kell küzdeni, hanem testvért, akit be kell fogadni" - olvasható a szövegben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések