Hirdessen itt

Grezsa István: a 21. század a gyarapodás évszázada lesz a magyaroknak

A magyaroknak a 20. század a megmaradás évszázada volt, de a 21. század már a gyarapodásé, így a magyar a Kárpát-medence nyertes nemzeteinek sorába fog lépni - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Nagycétényben szerdán.
A miniszteri biztos a program keretében megépülő magyar nyelvű óvoda és bölcsőde alapkőletételén azt mondta: a magyar nemzetpolitikában eljött annak az ideje, hogy rendszerszintű beavatkozások történjenek. Ilyen az óvodafejlesztési program is, amely azt is mutatja, hogy a magyar kormány figyelme az egész Kárpát-medencére kiterjed, függetlenül attól, hogy annak egyes részein milyen arányban élnek magyarok.

"Minden magyarra számítunk, ki kell tartani és kősziklára kell építeni azt a bizonyos házat, amely a nemzeti identitás megvallását és a keresztény gyökerek megőrzését jelenti" - fogalmazott Grezsa István.

Az új nagycétényi intézmény azzal, hogy a nyelvhatáron lévő településen összegyűjti a magyar gyermekeket, missziós feladatot is ellát majd - folytatta.

A Zoboralja egyik legnagyobb, többségében magyarok lakta településén épülő komplexum a tervek szerint idén őszre készül el. Az intézmény megépítését 132 millió forinttal támogatja a magyar állam. A kivitelezője az 1992-ben létrehozott - a magyar nyelv és kultúra ápolását maga elé célul kitűző - Vidéo alapítvány lesz.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében 47,6 milliárd forintot fordítanak az óvodai és bölcsődei rendszer megújítására. Ebből az összegből 13,1 milliárd forint jut a Felvidékre, ahol 153 egyházi és önkormányzati fenntartású intézményt, óvodát és bölcsődét újítottak és újítanak fel, valamint 32 újat építenek.

A Felvidéken a program keretében felújított intézmények száma már meghaladta a száztízet, és ütemszerűen halad az újak építése is. Az utóbbiak közül már elkészült a révkomáromi református óvoda, befejezés előtt állnak a rimaszombati, nagyszelmenci és tőketerebesi intézmények, és előrehaladottak a munkálatok Kassán is.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program - amely részben követi a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztési programokat, részben párhuzamosan fut velük, a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés Trianon óta. Az első üteme már a végéhez közelít, a második folyamatban van, a harmadik pedig főként eszközbeszerzésekre összpontosít majd.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések