A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Folytatódik az ÚjLélekZene sorozat

Tavasszal folytatódik a kortárs zene és a spiritualitás kapcsolódási pontjait kutató ÚjLélekZene sorozat, csütörtökön a Közép-Európai Kamarazenekar (Mitteleuropäisches Kammerorchester) ad koncertet Budapesten, a Hold utcai református templomban.
Az érintés című esten Schönberg Verklärte Nacht (Megdicsőült éj) című műve és Schubert c-moll nyitánya hangzik el Ajtony Csaba vezényletével - közölte a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Kortárs Előadóművészet Támogatására az MTI-vel.

Mint felidézték, Schönberg 25 évesen írta a Verklärte Nacht című darabot, amely két ember megindító és felemelő találkozását meséli el, Schubert pedig alig 13 éves volt, amikor a bécsi kórusiskolában megszületett a c-moll nyitány.

Május 8-án Johann Sebastian Bach, Jeney Zoltán, Kurtág György, Takemicu Tóru és Ittzés Gergely szólódarabjait, valamint Ajtony Csaba hanginstallációit hallhatja a közönség a Budavári Evangélikus Templomban Rohmann Ditta (cselló), Ittzés Gergely (fuvola) és Solymosi Péter (trombita) közreműködésével. A csend című koncert a zene és a csend kapcsolódási pontjait kutatja, felhasználva a templom térbeli adottságait és kiváló akusztikáját. 

A Deák téri evangélikus templom ad otthont A fény című hangversenynek május 26-án, amelyen Balogh Máté Allein Gott in der Höh sei Ehr című művének ősbemutatója mellett elhangzik Carlo Gesualdo Io Tacero című darabja Gryllus Samu átiratában. A programban szerepelnek Bach-átiratok fuvolatrióra, valamint improvizációk az Allein Gott in der Höh sei Ehr (A menny Urának tisztelet) korál dallamára és szövegére hangfestés segítségével.

Az ÚjLélekZene koncertsorozat négy szimbólum - a lebegés, az érintés, a fény és a csend - köré csoportosítja hangszeres darabokból, improvizációkból és installációkból álló műsorát. A sorozat művészeti vezetője Ajtony Csaba, a koncertek ingyenesek.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések