EP-választás - Nyilvántartásba vették a Mi Hazánk Mozgalom listáját

Nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).
Mivel a bejelentés megfelelt a feltételeknek, és a párt összegyűjtötte a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette a listát.

A Mi Hazánk Mozgalom 63 nevet tartalmazó listáját Toroczkai László pártelnök vezeti. 

A listát állító párt a nyilvántartásba vételről szóló döntés jogerőre emelkedését követően delegáltat küldhet az NVB-be. 

Az NVB a múlt héten már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom listáját. Listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthatnak, a listaállítás feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól. Az ajánlások érvényességét, és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. 

A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések