Hirdessen itt

Kilenc párt és egy független jelölt indulhat Romániában, köztük az RMDSZ is

Kilenc párt és egy független jelölt indulását hagyta jóvá a május 26-i romániai európai parlamenti választáson a román Központi Választási Iroda (BEC) pénteken, közöttük a Romániai Magyar Demokrata Szövetségét (RMDSZ) is.
A BEC ellenőrizte a pártok és a független jelöltek által összegyűjtött támogató aláírásokat, és gyakorlatilag valamennyi már bejáratott, ismert romániai párt indulását jóváhagyta, elfogadta a jelöltlistájukat.

Így a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) indíthat külön listát, az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Dacian Ciolos volt kormányfő által vezetett USR-PLUS szövetség, a Victor Ponta volt kormányfő által vezetett Pro Románia, az RMDSZ, a Traian Basescu védnöksége alatt működő Népi Mozgalom Párt (PMP), a korábban kisebbik kormánykoalíciós pártként működő, jelenleg parlamenten kívüli Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), valamint a Bogdan Diaconu-féle nacionalista Egységes Románia Szövetség (PRU). 

A pártokon kívül Gregoriana Tudoran független jelölt támogató aláírásait is rendben találták, őt a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya megépítéséért küzdő egyesület támogatja.

Az érintettek árpilis 12-ig fellebbezhetnek a BEC határozata ellen, a listák április 16-án válnak véglegessé, a választási kampány hivatalosan április 27-én kezdődik.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések