A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elképesztő kijelentést tett Matolcsy György

Az elmúlt csaknem tíz évben, 2010 és 2019 között tíz sikeres fordulattal világelső lett Magyarország - írta Matolcsy György MNB-elnök a Növekedés.hu-n megjelent írásában.
Így érvelt az MNB elnöke:

A világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtotta végre az ország 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig.

 A válságkezelő országok közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül.

 Magyarország két év alatt egy teljesen új (egykulcsos, családi) adórendszert vezetett be, csökkentette a jövedelmeket terhelő adókat, emelte a forgalmi és fogyasztási adókat, megőrizte a társadalom és politika nyugalmát.

 Az új adórendszer révén ha nő a GDP és a fogyasztás, akkor "magától" és jelentősen nő a költségvetés bevétele is.

 A világ jegybankjai közül a leghosszabb (többlépcsős) alapkamat csökkentési ciklus a legnagyobb mértékű vágást eredményezte az alapkamaton.

 A világelsőség körébe tartozik a befagyott hitelpiac "felmelegítése" és a hitelezési fordulat is: 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 százalékal csökkent, majd évi 5-12 százalékkal nőtt.

 A kormány és az MNB egy gyors mozdulattal teljesen kivezette 2014 őszén a devizahiteleket.

 Mindeközben csökkent az MNB mérlege, a többieknél viszont nőtt.

 Világelső a jegybanki programok célzottsága és kreativitása: mások is újítanak, de nem céloznak eléggé.

 Az MNB 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések