Hirdessen itt

Donald Trumpról amerikai elnökről elnevezett települést hozna létre a Golánon az izraeli kormányfő

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökről elnevezett települést hozna létre a megszállt Golán-fennsíkon, amelyet az amerikai kormányzat nemrégiben Izrael részeként ismert el - jelentette a Fox televízió kedden. 
A Fox szerint Netanjahu - aki kedden a Golán-fennsíkon tett látogatást - a Donald Trump iránti tisztelet jeleként, az amerikai elnök Izraellel kapcsolatos politikája elismeréseként javasolja egy "Trump-település" létrehozását. Erről Netanjahu javaslatot terjeszt majd elő, az izraeli parlamentben, a kneszetben. 

Washington márciusban ismerte el az 1967-es háborúban Szíriától elfoglalt terület izraeli fennhatóságát. Áprilisban Jason Greenblatt, az amerikai kormány közel-keleti különmegbízottja Twitter-bejegyzésében olyan térképet tett közzé, amely a Golán-fennsíkot a zsidó állam részeként mutatta.

Jared Kushner, az amerikai elnök tanácsadója - és egyben veje is - kedden egy, a Time magazin által szervezett konferencián azt jelentette be, hogy várhatóan júniusban nyilvánosságra hozzák az amerikai kormányzat közel-keleti béketervét. Kushner azonban semmilyen részletet nem közölt a tervezetről, kérdésre válaszolva sem volt hajlandó utalni arra, hogy az előirányozza-e az úgynevezett kétállami megoldást, azaz Izrael állam mellett az önálló palesztin állam létrehozását. 

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vasárnap Kairóban az Arab Liga külügyminisztereinek tanácskozásán azt mondta: az Egyesült Államok eddig semmit nem ajánlott a palesztinoknak.

A palesztin vezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Washington 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálemba. 

A The Jerusalem Post című lap tudósítása szerint Abbász - szintén részletek kifejtése nélkül - azt érzékeltette, hogy a palesztinok közel állnak "meghatározó döntések" meghozatalához.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések