Hirdessen itt

Csecsemőgyilkosság Boldván – Négy órányi élet jutott a babának

Jogerős ítélet született Debrecenben a boldvai csecsemőgyilkosság ügyében.
A bíróság által megállapított tényállás szerint az egy háztartásban élő vádlottak rokonok, az elsőrendű vádlott a másodrendű terhelt férje, míg a harmadrendű vádlott a közös leánygyermekük.

Megöléssel fenyegette

A férfi az – akkor még fiatalkorú – lányát 2006-tól kezdődően, mintegy 10 éven át különböző szexuális cselekményekre kényszerítette. A külvilágtól elszigetelve élő lányt az apja többször megverte, és megöléssel is fenyegette, amennyiben szólni mer bárkinek a történtekről.

A feleség 2010 környékén szerzett tudomást a férje és lánya kapcsolatáról, de az ellen semmit nem tett. Ebből az erőszakos kapcsolatból született meg 2011-ben az apa és lánya közös gyermeke, akinek vér szerinti apját eltitkolták a lakókörnyezetük elől.

2015 végén az – akkor már felnőttkorú – lány ismét várandós lett az apjától. A vádlottaknak abortuszra nem volt pénze, de megtartani sem akarták a gyermeket, így elhatározták, hogy megölik.

A terhességet megpróbálták eltitkolni a környezetük elől. A lány nem járhatott el otthonról, bő ruhákba öltöztették, sőt a várandósság előrehaladtával a hasát is lekötözték.

Táskába tették

A várandós lány a családi házuk egyik szobájában adott életet a babának. Az anyja segédkezett a szülésben. A szülésnél jelen volt a lány apja és a velük együtt élő kiskorú gyermekek közül három.

Miután a gyermek megszületett, az anya egy kabátba, majd pulóverbe tekerte és egy táskába helyezte. A táskát a házban található ágyneműtartóba rakták, majd ruha-, illetve ágyneműket helyeztek rá és sorsára hagyták az életképes újszülöttet. A baba elhanyagoltság miatt 4 óra múlva életét vesztette.

Másnap a fiatal anya rosszul lett, mentőt hívtak hozzá. A vizsgálat során derült fény az előző éjszakai szülésre. A gyermek holttestét a nyomozó hatóság találta meg az ágyneműtartóban.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2018 októberében az elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette, folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntette, folytatólagosan elkövetett vérfertőzés bűntette, bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette és 3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 25 év fegyházbüntetésre és 10 év köz­ügyektől eltiltásra ítélte.

Feleségét, a másodrendű vádlottat emberölés bűntette és 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 20 év fegyházbüntetésre ítélte. A lányt, a harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész az első- és a másodrendű vádlottak javára eljárási szabálysértés miatt, az ítéletnek 2-2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében bűnösnek kimondó rendelkezése ellen, valamint a harmadrendű vádlott esetében súlyosításért fellebbezett. Az elsőren­dű és a másodrendű vádlott felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

Helybenhagyták

A Debreceni Ítélőtábla kedden az első- és másodrendű vádlottak bűnösségének megállapítását 2-2 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mellőzte. A harmadrendű vádlott esetében a börtönbüntetés próbaidőre való felfüggesztését 5 évre emelte. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla nem látott indokot a büntetések enyhítésére. Az ítélőtábla szerint példás büntetés szükséges a büntetési célok eléréséhez. A vádlottak nem adtak semmiféle esélyt az újszülött gyermeknek a túlélésre.

Forrás: boon.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések