Hirdessen itt

BTF - Sikerrel zárult az idei rendezvény

Sikerrel zárult az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek 18 napja alatt 305 program, 18 magyarországi premier, lemezbemutató vagy ősbemutató várta a közönséget - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. 
Mint felidézik, a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Balettegyüttese káprázatos, dupla Hamupipőke-előadással, a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa telt házas koncerttel zárta a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivált. 

Az összegzés szerint a sokszínű programot idén is kiemelkedő érdeklődés kísérte: több előadásra, koncertre hónapokkal a fesztivál kezdete előtt, már tavaly elkeltek a jegyek.

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkező világsztárok kiemelték, milyen fantasztikus helyszíneken léphettek színpadra és milyen sokat jelent nekik a magyar főváros és a fesztivál. "Szeretünk itt lenni, imádjuk Budapestet. Számos várossal estünk már szerelembe a társulat fennállásának elmúlt 28 évében, de mindenhová nem térünk vissza" - idézi a közlemény a BANDALOOP társulat vezetőjét, Thomas Cavanagh-t. A vertikális tánc amerikai úttörői a Müpa falain perdültek táncra a fesztivál első hétvégéjén. 

A művészek elismeréssel beszéltek arról is, hogy milyen kiváló a fesztivál közönsége. 

Évről évre több produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál vagy itt látható-hallható először hazánkban. 2019-ben is premierek követték egymást a legkülönbözőbb műfajokban: Muszorgszkij Hovanscsinájának rekonstruált, új változatával nyitott a fesztivál, Janos Acsnak köszönhetően Leoncavallo Requiemjének nagyzenekari verzióját is itt hallhatta először a közönség. Új előadással örvendeztette meg a táncrajongókat az Artus - Goda Gábor Társulata és Góbi Rita is, legfrissebb lemezét hozta el Budapestre Judith Hill és a L.E.J. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel egy extra matinéelőadást is műsorra tűzött a fesztivál Yoann Bourgeois Minuit című produkciójából és vadonatúj albumát mutatta be többek között a Szandai Mátyás Quartet, a Wigama Lekko és a Mörk is.

Az összegzés szerint idén is nagy sikerrel zajlottak a "fesztivál a fesztiválban" eseménysorozatok: így a 70 helyszínen csaknem 200 programot felvonultató, ez alkalommal orosz tematikával is készülő Budapest Art Week, az akusztikus koncerteket és izgalmas gyerekprogramokat kínáló Akvárium Tavasz Terasz, a világ - és idén a Balkán - csodáit bemutató PONT Fesztivál, valamint a 2019-ben immár második alkalommal megrendezett régizenei koncertsorozat, a Zsabó Fesztivál is. A fesztivál újra megjelentette kétnyelvű magazinját: a BTF Magazin idei lapszáma immár tizennyolcezer példányban jelent meg.

Nagyszabású kiállítások nyíltak meg a fesztivál keretében, amelyek az eseménysorozatot követően is várják az érdeklődőket: a Bauhaus Contemporary - Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire című fotókiállítás a Müpában május 7-ig, a "Bauhaus100. Program a mának" című kiállítás a Ludwig Múzeumban egészen augusztus 25-ig látogatható. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tereiben a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás május 12-ig áll nyitva a nézők előtt, míg "A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet" című tárlat június 30-ig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

A közlemény kiemeli, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak Prágában és Bécsben. 

A szervezők - a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség - 2019 őszén jelentik majd be az ünnepi, 40. fesztivál programját és újdonságait. 2020-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 3-án indul majd.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések