A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Spanyolország ősszel újranyitja manchesteri főkonzulátusát

Októberben újranyitja manchesteri főkonzulátusát Spanyolország a Brexit miatt - jelentette be Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő Madridban pénteken a kabinet ülését követően.
Mint mondta, ezzel a lépéssel meg kívánják erősíteni a Nagy-Britanniában élő spanyol állampolgárok konzuli ellátását, hogy így nyújtsanak számukra jogbiztonságot, és segítsék őket a felmerülő eljárásokban, miután érzékelhetően fokozódik a bizonytalanságuk amiatt, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. 

Isabel Celaá felidézte: Spanyolország 2011-ben zárta be manchesteri külképviseletét költségvetési megszorítások miatt. A szigetországban élő spanyol állampolgárok száma azonban azóta "exponenciálisan nőtt" - tette hozzá.

A jelenleg működő két, londoni és edinburghi spanyol főkonzulátuson regisztráltak száma az elmúlt nyolc évben csaknem megduplázódott, összesen mintegy 79 ezerről több mint 153 ezerre nőtt. Nem beszélve arról a további több ezer spanyolról, akik nem szerepelnek a konzulátusi nyilvántartásokban - részletezte a kormányszóvivő.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy az Európai Parlament csütörtökön támogatta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti 90 napos vízummentességről szóló törvénytervezetet, amelynek szövegében a Spanyolországba ékelt Gibraltár brit gyarmat megnevezéssel szerepel.

Isabel Celaá ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez "nagy előrelépés országunk követeléseiben".

Gibraltár fennhatóságának vitája több mint háromszáz éve terheli Spanyolország és Nagy-Britannia viszonyát. Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta a spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét. 

Még az EU-tagságról rendezett brit népszavazás előtt felvetették, hogy ha a britek távoznak az unióból, a Spanyolországba ékelt, 6,5 négyzetkilométeres, 33 ezer lakosú Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz. A javaslatot nemcsak a brit, de a gibraltári helyi kormány is kezdettől fogva elutasította.

A brit uniós kilépési megállapodásról szóló egyeztetések során viszont Spanyolország elérte, hogy az elfogadott dokumentumban vétójogot kapjon az EU és Nagy-Britannia jövőbeli, Gibraltárt érintő döntéseit illetően.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések