Hirdessen itt

Börtönre ítélték Hongkongban a 2014-es demokráciapárti tüntetések szervezőit

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán egy hongkongi bíróság a 2014-es demokráciapárti tüntetések négy szervezőjét - jelentette a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. 
A leghosszabb idejű, 16-16 hónapos szabadságvesztést az Occupy Central nevű demokráciapárti mozgalom két társalapítója, Benny Tai jogászprofesszor és Csan Kin-man szociológiaprofesszor kapta, a harmadik társalapító, a 75 éves Csu Jiu-ming tiszteletes szintén 16 hónapos börtönbüntetését két évre felfüggesztették egészségi állapotára és jelentős társadalmi szerepére tekintettel - derül ki a SCMP tudósításából.

Közösség elleni izgatás és rendbontás miatt még 2017 márciusában emeltek vádat kilenc gyanúsított - köztük diákvezetők és a városi törvényhozás képviselői - ellen. Tanya Csan, az ellenzéki hongkongi Polgári Párt egyik képviselője ügyében szerdán elnapolták az ítélethozatalt, mert a képviselő két hét múlva életmentő műtéten esik át. 

Legalább egyrendbeli, közrend elleni vétség miatt már mindegyiküket bűnösnek találták, de a vádlottak ártatlannak vallották magukat. Azzal védekeztek, hogy a 2014-es tüntetések békés, polgári engedetlenségi akciók voltak, amelyek a társadalom érdekeit és a demokratikus fejlődést szolgálták.

Az április 9-ei tárgyaláson azonban a bíróság kimondta bűnösségüket. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy bár a polgári engedetlenség engedélyezett Hongkongban, nem használható mentségként illegális cselekményekre. 

A többi vádlott közül ketten nyolc hónap börtönt kaptak, egyet szintén nyolchónapos, de felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, két elítéltnek pedig 200 órányi közmunkát kell elvégeznie - írta az SCMP. 

Az elítéltek még fellebbezhetnek a bíróság döntése ellen. 

A bíróság épülete előtt több mint száz ember gyűlt össze, és sárga esernyőt - a 2014-es Occupy Central mozgalom szimbólumát - emelt a magasba a vádlottak támogatásának jeleként. Többen sárga pólót is viseltek, amelyre az volt írva: "Nem bujtottak fel" - utalásul a bíróság azon kijelentésére, hogy az elítéltek felbujtották az embereket, ezért építettek akadályokat a városban a tüntetések során. 

A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező városállam az "egy ország, két rendszer" elv alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik ott növelni a befolyását. Öt évvel ezelőtt "esernyős forradalomnak" nevezett tiltakozási hullám kezdődött el ez ellen, és a demokráciapárti tüntetők - a szervezők becslései szerint csaknem egymillió ember - 79 napra megbénították a kikötőváros központi részeit.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések